Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bundan iki gün önce gece saatlerinde çok ilginç bir gelişme yaşandı.

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, sosyal medyadan Diyarbakır il teşkilatlarını feshettiklerini açıkladı.

        Devlet Bahçeli’nin talimatıyla tüm teşkilat topluca lağvedilmişti. Çok radikal bir karardı.

        Bu açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden görevden alınan MHP İl Başkanı ve onunla alakalı bazı kişiler gözaltına alındı ve ardından il başkanı Cihan Kayaalp cinsel istismar suçundan tutuklandı.

        Türk siyasi hayatında örneği neredeyse hiç olmayan bu hadisenin perde arkasını öğrenmek için MHP’nin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın’ı aradım.

        Bana Diyarbakır İl Başkanlığını lağvetmeye götüren süreci anlattı Semih Hoca.

        Önce partiye bu tutuklanan İl Başkanı ve parti mensuplarına dair birtakım bilgiler gelmiş. Bunun üzerine Devlet Bahçeli iddiaların sonuna kadar araştırılması için Semih Yalçın’a talimat vermiş.

        Zaten Devlet Bahçeli MHP’nin tüm teşkilat mensuplarına bu konularda her vesileyle sürekli aynı uyarılarda bulunuyormuş:

        “Kadınlarımıza ve hele ki 18 yaşından küçük yaştaki çocuklarımıza karşı şiddet, taciz, cinsel istismar vakalarında bizim partiden arkadaşımızdır diye asla kimseyi korumaya kalkmayacaksınız. Babanızın oğlu olsa kayırmak yok. Bilakis yargımızın bu konularda sonuna kadar bu suçların üzerine gitmesi için MHP olarak tam destek olacağız. Kim olursa olsun.”

        REKLAM

        MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu yürekli ve kararlı tutumunu ayakta alkışlıyorum. Bravo Devlet Bey. Bravo MHP…

        Maalesef kimi somut örneklerde olduğu gibi bazı siyasi partiler kendi mensupları kadına şiddet, cinsel istismar, taciz, tecavüz vakalarına karıştığında hep “korumacı ve kollamacı” tutum takındılar. Hem sağ partilerde hem sol partilerde var böyle kötü örnekler.

        Devlet Bahçeli ise ucu nereye uzanırsa uzansın kadına ve çocuğa karşı cinsel istismar suçunun üzerine gidilmesi için partisinin koskoca bir şehir teşkilatını toptan feshetti. Demin de yazdığım gibi bu Türk siyasi hayatında benim benzerini hatırlamadığım mükemmel bir emsal.

        Şimdi yeniden bu süreci MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan dinlemeye devam edelim…

        “Hadise çok hassastı. İddialar çok ciddiydi Nagehan Hanım. Yine de temkinli yaklaşmalı, neyin ne olduğuna iyi bakmalıydık. O sebeple adaletten ayrılmamak için kılı kırk yardık.” diyerek şöyle sürdürdü sözlerini:

        “Farklı kaynaklardan yanıltılıyor da olabilirdik, o yüzden detaylı inceledik. İşin vahim boyutlarını anlayınca da tüm bu iddiaların emniyetimiz ve yargımız tarafından araştırılması için herhangi bir gölge şüphe kalmaması için il teşkilatını derhal feshetme kararı aldık.”

        Sevgili okurlarım, lütfen gerçekçi ve dürüst olalım…

        Bugünkü Türkiye koşullarında eğer MHP isteseydi bu vakanın üstünün örtülmesi için elinden geleni yapabilirdi. O kadar çok kadına şiddet, cinsel istismar, taciz vakasının üstü kapatıldı ki bu ülkede.

        Sadece siyasi hayatta değil medya ve sanat camiasında da örtbas edilen ne kadar kadına şiddet, taciz, cinsel istismar olayı var. “Kol kırılır, yen içinde kalır” diye özetlenecek kabileci kafa hiçbir mahallede, hiçbir çevrede değişmiyor bu ülkede.

        REKLAM

        Devlet Bahçeli de çok sayıda örneği bulunan “Bizim mahalledendir, görmezden gelelim” tavrına girebilirdi. Ama Türkiye’de adet olanın tam aksi yönde erdemli bir tutum takındı Devlet Bey.

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın sohbetimizin devamında şunları söyledi…

        “Bakın bizim parti olarak tavrımız hep aynı şekilde nettir Nagehan Hanım. Sizin de bir aydın olarak bu konudaki mücadelenizi biliyorum. Kadına ve çocuğa şiddet, taciz, tecavüz, cinsel istismar gibi olaylarda genel başkanımızın emrettiği gibi sıfır tolerans gösteriyoruz. Kim bu işlere bulaşmışsa yakasına yapışılmalı. Şimdi de iddiaların sonuna kadar soruşturulup gereğinin yapılması için emniyet ve yargı güçlerimizin yanındayız. Biz MHP olarak hiçbir zaman kol kırılır yen içinde kalır mantığı içinde olmadık, içimizden biri de olsa hiçbir şeyin üzerini örtmeyiz.”

        Bu arada MHP olarak Diyarbakır il teşkilatını feshetmişler ama ilçe teşkilatları duruyormuş, il teşkilatını ne zaman yeniden atayacaksınız diye sordum. “Bir süre geçmesi lazım, bayram sonrası atama yaparız Nagehan Hanım” dedi Semih Hoca.

        Dünya mutfakları Beyoğlu'nda nasıl buluştu?

        Dünya mutfakları Beyoğlu'nda nasıl buluştu?
        0:00 / 0:00

        Çarşamba günü Galataport’ta Uluslararası Beyoğlu Yemek Festivali’nin açılışı vardı. Farklı ülkelerin mutfaklarına ve yemeğe meraklı biri olarak ben de gittim.

        Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız bir süredir İstanbul’daki tüm başkonsolosları davet ederek bu festivalin hazırlıklarını yürütüyor. Esasen 2019’da seçildikten hemen sonra gerçekleştirmeyi planlamıştı ama araya pandemi girdi.

        Festivale kadar İstanbul’daki başkonsoloslarla toplantılar yapıldı, ben de bu toplantılara davetliydim ancak katılamamıştım. Hatta o toplantılardan birinin çok ilginç bir güne denk geldiğini hatırlıyorum.

        Tarih 29 Mart 2022 idi. Taksim'deki CVK Otel'de başkonsolosların buluştuğu saatlerde oranın hemen aşağısında Dolmabahçe’de de Ukrayna ve Rusya heyetleri Türkiye’nin arabuluculuğunda bir araya gelmiş, dünyanın gözü İstanbul’a çevrilmişti.

        Bu tesadüfü Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız şöyle anlatıyor: “Biz esas olarak başkonsoloslarla festival organizasyonunu konuşmak için toplanmıştık ancak herkes gibi onların da gözü kulağı Dolmabahçe’de idi. O toplantıda savaşı ve barışın nasıl yeniden tesis edilebileceğini konuşmaktan sıra festival detaylarına pek gelemedi.”

        22 Mart’ta önceki gün başlayan festivalle ilgili konuşmaya fırsat bulamadılar ama Haydar Ali Yıldız, birbirinden çok farklı mutfakları Galataport’ta bir meydanda buluşturmayı başardı.

        REKLAM

        Festivale katılan 15 ülkeden ikisi Ukrayna ve Rusya. Yemeklerini tanıtıyor, savaşa inat insana dair en temel şeyleri hatırlatıyorlar.

        İlki yapılan uluslararası yemek festivaline bu yıl 15 ülke stant açmış, ancak hedef sayıyı artırmak. Yıldız “Bazıları altyapıları müsait olmaz diye çekindi ama bu yıl görüp seneye katılmak isteyen çok ülke var.” dedi sohbetimizde.

        Meksika, Brezilya, Endonezya, Fas, Azerbaycan, Libya, Kuveyt… Festivalde uzak coğrafyalardan da ülkeler var. İlk gün en çok rağbet görenler Fas ve Endonezya idi, sanırım en bol ikram onlarda olduğu için… Ancak benim gözüm Avrupa ülkelerini de aradı, yelpaze genişlemeli, Fransa, İtalya, İspanya gibi dünyada öne çıkan mutfaklar da bu festivalde yerini almalı… (Son dakikada İtalya katılma kararı almış yarın yani pazar günü şefleriyle tüm gün festivalde olacak.)

        Uluslararası Beyoğlu Lezzet Festivali sadece farklı ülke mutfaklarını buluşturmuyor aynı zamanda Türk şeflerini de yabancı şeflerle bir araya getiriyor. Bu arada yemek yarışmaları da var.

        Bence potansiyeli olan bir organizasyon. Başkonsolosların desteğiyle olduğu için bu anlamda bir ilk. Tabii henüz ölçek olarak küçük ama genişlerse ve rafine bir hale gelirse marka olabilir. Bunun için tanıtım yapan ülkelerden hakikaten iyi şefler gelmeli ve Türk mutfağının gelecek vaat eden isimleri ile buluşabilmeli.

        Haydar Ali Yıldız bir önceki buluşmamızda çok önemli bir tespitte bulunmuştu. Demişti ki tarihte İstanbul’u elinde bulunduran devletlere imparatorluk vasfını kazandıran yer Beyoğlu. Beyoğlu’nu Osmanlı’dan alırsanız çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı zemin ciddi oranda zayıflar çünkü İstanbul’da farklı kültürlerin merkezi Beyoğlu. Bu festival Beyoğlu’nun bu çok kültürlü kimliğini geliştirmek için önemli adımlardan biri olabilir.

        Hafta sonu gidip bu farklı lezzetleri Galataport’ta tatmanızı tavsiye ederim. Etkinlik herkese açık ve ücretsiz.

        Diğer Yazılar