Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HT CUMARTESİ/Nazenin TOKUŞOĞLU

        Onunla tanışmamız yine spor sayesinde oldu. İyi ki spor var, iyi ki biz kadınlar erkeklerin tüm baskılarına rağmen inatla futbol konuşabiliyoruz! İnanılmaz naif, sıfır egolu, çocuk gibi kırılgan ama ne yaptığından emin bir kadın vardı karşımda. Londra’daymış bundan böyle. Ekranlara ara verdiğini ve bir gün döneceğini düşünenlere kötü haber... Sine spor medyasının ona göre olmadığını düşündüğü için Londra’da kendisine müzikle iç içe yeni bir dünya kurmuş. Spor medyasında yaşadıklarını da doktora tezi yapacakmış. Ailesini görmeye geldiğinde buluştuk, Londra’da tekrarlamak üzere sözleştik...

        Ekranlardan biliyoruz seni ama seni biraz daha tanıyalım...

        32 yaşındayım. Koç Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler okudum. Sonra bir sürü farklı iş deneyimim oldu. NTV Spor kurulduktan sonra 4 yıl spor programı yaptım. Sonra da ayrıldım. King’s Colloge’da “medya ve kültürel iletişim” konusunda yüksek lisans yaptım. Ekim ayında da doktoraya başlayacağım. Tez konum “medya ve kadın”. O günler bir gelsin hepinizden yardım isteyeceğim.

        Kadının yaşadığı zorluklar üzerine değil mi?

        Evet... Spor medyasında kadına ayrımcılık var mı? Neler yaşıyorlar? Özellikle spor medyasında bu ayrımcılık daha mı belirgin gibi sorulara cevap arayacağım. Maç izlemeden yorum yapan insanlar var ekranlarda. Adam futbolun “f”sinden anlamıyor yorumcu diye çıkarmışlar... Kadın aynı yorumu yaptığı zaman “Kadın futboldan ne anlar” oluyor.

        Çoğu erkek böyle düşünüyor ne yazık ki...

        Aynen öyle. “Kadınlar futboldan bizim kadar anlayamaz.” Kadın ve annelik kavramları birbirine o kadar girmiş ki... Bazen gece çalışmaya kalırdık, “Kocası ne der, evde çocuğu var, nasıl olur bu” gibi fısıltılar olurdu... İşe alınırken de “Evli misin, çocuk yapmayı düşünüyor musun” gibi sorular soruluyormuş insanlara.

        Sen de işi bu yüzden mi bıraktın?

        Yüzüme karşı kimse bir şey yapmadı ama bir olay çok etkiledi. Trabzonspor’un 2011 kadrosunu bilen bilir; Burak Yılmaz’lı, Tolga’nın kalede olduğu, Engin’li, Ceyhun’lu dönem... Hâlâ unutmuyorum çünkü sonrasında çok üzülmüştüm. Bir gün Bilgi Üniversitesi’ne konuşmacı olarak gittim. Çocuklardan biri söz aldı ve “Trabzonspor’un kadrosunu sayabilir misiniz” dedi. Kalakaldım. Murat Kosova olsa böyle bir şeye cesaret edebilir mi? Bir yandan kendime yediremiyorum ama kadroyu da biliyorum. Bir üniversite öğrencisi yapıyor bu ayıbı. O gün bir karar aldım. Bu ülkede kendimi olduğum şeyle ilgili kanıtlamaya çalışmak yerine, hayalimdeki doktora tezini yapmak için Londra’ya gidecektim.

        Saymadın değil mi kadroyu?

        Saymadım tabii ki.

        Helal olsun...Müzik işine nasıl girdin?

        Müziği çok seviyorum. İş olarak başlamadım aslında. Müzik blogum var. Festivallere falan davet edilmeye başlandım. Biraz isim yaptım anlayacağın... Elektronik müzik yazıyorum. Freelance röportajlar yapıyorum. Bu sayede birçok sanatçı ve müzisyenle tanıştım. Bir de plak şirketi kurdum. Beğendiğim bir sanatçı olduğu zaman dijital ortamda albümünü yayınlıyorum, PR’ını yapıyorum. Yakında LTO diye bir İngiliz’in albümünü yayınlayacağım. İngiltere’ye ilk geldiğimde 1 yıl plak şirketinde çalıştım. Tek başıma cesaret edemezdim tabii, orada çalışan bir arkadaşım da destek oldu. Ben de ekimde bir EP çıkaracağım.

        ‘Kabul etmeyi öğrendim’

        “Şansa l Büyüka ’nın kızı olmak” la savaşmak sen i yordu mu ? Başta çok savaştım , çok moralim bozuldu ama sonunda pesettim ve durumu kabullendim . Hatta budurumla barıştım ama biraz ünlü olmaya başlayınca çok korktum. Kim senin eline koz vermemek adına sakız bile çiğnemedim dışarıda , düğmem i iki kere ko trol ettİm. “Da ha çok tanı nırs am ne yap arım ” kor kus u sard ı. Ben lik bir şey değ il san ırım ekr an. Bir dah a da dön mek iste miyoru m. Tab ii hay at ne geti rir bilin mez . Spo r işi gerg in. Kad ın için her şey dah a zor. Bir gün Kaa n Kur al geld i yay ına “Ba ban a inan amı yoru m nas ıl yap ıyor bu işi bun ca yıld ır” ded i. Bab am sosy al med yay ı taki p etm ez, ne yaz ılm ış kur cala maz . Göz önü nde olm aya n bir hay at istiy oru m. n Bab a kız ilişk iniz nas ıl? Her insa nın seve ni sevm eye ni vard ır ama ben dah a iyi bir bab a düş üne miy oru m. Hem ilgil idir , hem say gılıd ır. Mor alim boz uks a anla r, “İyi mis in” der ama asla üstü me gelm ez. Çok kafa sına taka rsa ann eme sora r. Zor ikn a etti m Lon dra’ ya gitm ek için . Her gün arıy orla r. n Öze l hay atın la ilgi li kar arla rda bu kad ar net mis in? Evl enm ek istiy oru m ama hen üz değ il. En az 4 yıl son ra ama çocu k iste miy oru m. Baz ı ark ada şlar ımd a ann elik duy gula rı fala n geli şmi şti doğ urm ada n önc e, ben de hiçb ir şey olm adı. Bir de dün ya yete rinc e kala balı k bir çocu ğa dah a ihti yaç var mı, her şey zate n kötü ye gidi yor. Böy le düş ünd üğü m bir dön emd eyim . n Hay atın ın mot tosu ne? Kab ul etm ek. O kad ar öne mli ymi ş ki Naz enin ... O kad ar insa nı rah atla tıp huz ur vere n bir şey miş ki... Tab ii her şey i kab ul et, hiçb ir şey le mü cad ele etm e dem iyor um ama değ iştir eme ye

        Diğer Yazılar