Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bütün dünya seyrediyor. Twitter’da en çok konuşulan dizi... The Guardian gazetesi bir ayda 1.6 milyon defa internetten korsan yolla indirilerek dünyanın en fazla indirilen dizisi olduğunu açıkladı. Fransa’da yayımlanan Le Courrier International dergisi dizinin dünya basınındaki yansımaları için özel bir ek hazırladı. Dergi, dizinin geçtiği hayali Westeros kıtasının ‘jeopolitik dengeleri’yle ilgili bir harita yaptı. Küresel siyaset üzerine yayınladığı haberlerle bilinen Foreign Policy dergisi ‘dış politika için gerçek bir rehber’ ifadesini kullandığı dizinin pragmatizm, gizli diplomasi ve güç ittifakı üzerine düşünmek için etkileyici bir zemin oluşturduğunu yazdı. Ben artık hayatımdakileri Game of Thrones’la (Taht Oyunları) ilgili geyik yapabildiklerim ve yapamadıklarım olarak ikiye ayırdım. Seyretmediyseniz artık başlayın lütfen! Pişman olmayacaksınız... Dizinin 4’üncü sezonu başlayalı daha 1 hafta oldu.

        Allah uzun ömür versin, Game Of Thrones kitap serisinin yazarı George R. R. Martin (65) yayımladığı beş cilde en az iki kitap daha ekleyecek. Aylardır beklenen 4’üncü sezon, Martin’in serisindeki 3’üncü kitap “Kılıçların Fırtınası”nın 2’nci kısmı. Dizinin üçüncü sezon finalinden bu yana geçen sürede dayanamayıp kitaplara sarılan çok oldu. Ama bütün kitapları okusanız bile hikâyenin finalini bilmenize imkân yok. Daha çok kişi ölecek, şimdilik buna kendinizi hazırlasanız bile yeter.

        KIŞ GELİYOR...

        Yedi Krallık’ı koruyan muazzam büyüklükteki Sur’un ardında tekinsiz güçler toplanmaktadır. Kuşkulu bir ölümün ardından kralı tarafından saltanat makamı olan güneye çağırılan Eddard Stark, kendisini tahtı arzulayanların entrikalarının arasında bulur. Oysa ki Starklar o güne dek kuzeydeki kalelerinde mutlu mesut yaşamaktadırlar. Kalenin beyi, Eddard Stark artık başkenttedir. Dostuyla düşmanını ayırt edemediği bir kurtlar sofrasındadır artık. Başkent, dolayısıyla Yedi Krallık, saray entrikalarının ve en adi oyunların piri Lannister Ailesi’nin kontrolündedir. Eddard Stark’ın ne kıyısında yürüdüğü uçurumdan ne de Ejderkrallar’ın soyundan gelen Targaryen kardeşlerin ejderha yumurtalarından ve iktidar düşlerinden haberi vardır. Dizi bu gelişmelerle başlıyor ve ilk sezonun sonunda kıyamet kopuyor! 17 Nisan 2011 tarihinde HBO’da yayınlanan dizi bugünlerde 4’üncü sezonuyla izleyicinin karşısında. Artık kış, tüm uğursuzluğuyla üstümüze çökmek üzere!

        İlginç bilgiler

        • Oyuncuların çoğu ‘karakterlerin geleceğini öğrenirsek performansımız etkilenir’ diye kitapları okumamış.
        • Dizinin jenerik videosunda göze çarpan çark ve mekanikler Leonardo Da Vinci’nin eserlerinden esinlendi.
        • Uydurma gibi görünen Dothraki dilini dilbilimci David Peterson yarattı. Dil 3 binden fazla kelimeden oluşuyor.

        2012’de ABD’li 146 kız çocuğuna “Khaleesi” adı verildi. Herkesin nefretini kazanmayı başaran Kral Joffrey karakterine hayat veren Jack Gleeson Game of Thrones’tan sonra oyunculuğu bırakacağını söyledi.

        • Dizide Maester Aemon karakterini canlandıran Peter Vaughan gerçekten görme engelli.
        • Yazar George R. R. Martin’e bir şey olma ihtimali ve büyük eserini bitiremeyecek olması herkesi korkutuyor, bu yüzden yazar dizinin geleceği için seçilmiş bir grup yapımcıya kendi vizyonunu aşılamaya çalışıyor. Bu şekilde Game of Thrones o olmasa bile devam edebilecek

        İnanılmaz rakamlar

        5179: İç karartıcı bir rakamla başlayalım... Dizinin en iddialı olduğu konu ölümler. Ana karakterleri bile hiç acımadan öldüren vicdansız yapım ekibi, 3 sezonda 5179 kişinin canına kıymış.

        14.4 milyon: Son sezonun ekran başındaki ortalama izleyici sayısı.

        180 gün: Dördüncü sezonun çekildiği süre.

        5: Dönüşümlü çalışan yönetmen sayısı.

        6 milyon dolar: Her bölüm için harcanan para.

        2.5 milyon dolar: HBO yapım şirketinin diziyi 207 uluslararası şirkete satarak bölüm başına kazandığı para.

        7: George R.R. Martin’in Taht Oyunları’yla başlayan Buz ve Ateşin Şarkısı kitap serisi...

        24 milyon: Kitapların sadece Kuzey Amerika’da basıldığı adet.

        343: Yapım şirketinin dizi içerikli sattığı hatıra obje çeşidi.

        300 dolar: Eddard Stark’ın demirden dövülmüş kılıcının fiyatı.

        Gelelim karakterlere...

        Daenerys Targaryen (Emilia Clark)

        Baretheon’lardan önce tahta hükmeden Targaryen’ların son altın çocuğu ve ejderhaların annesi. Amacı dünyayı ele geçirmek ve soyunun intikamını almak. Yetişkin ejderhalara sahip tek karakter. Dizinin en sevilen karakteri...

        Cersei Lannister (Lena Headey)

        Bildiğin Hürrem! Ama daha diş geçiremeyen hali, daha zeki olsa yapacak da olmuyor. Yedi Krallık’ın kraliçesi. Hırslı ve narsist. İktidarını korumak için yapmayacağı şey yok, masum bir çocuğu öldürmeye çalışmak da dahil.

        Tyrion Lannister (Peter Dinklage)

        Dizideki en zeki ve en kısa karakter. Daha önce Kral’ın Eli olarak şehri kurtarmıştı. Ama kimse ona hak ettiği değeri vermedi. Bu sezon eski hesapları kapatmaya çalışacağı kesin. Aynı zamanda dizinin enteli... Düşündürücü cümleleri var.

        Jaime Lannister (Nikolaj Coster- Waldau)

        Sosyal medyada onu Beyaz Atlı Prens’e benzetiyorlar. Tabii yeni sezonda saçlar gidince bir de üçünce sezonda sağ elini kaybedip bundan sonra savaşlarda kahramanlık yapma şansını yitirince durum değişebilir.

        Jon Snow (Kit Harington)

        Lord Eddard Stark’ın gayr-i meşru çocuğu. Kitabın ve hikayenin baş kahramlarından. Annesi hakkında hiçbir bilgi yok ve bu sezon annesiyle ilgili gelişmeler olabilir.

        Oberyn Martell (Pedro Pascal)

        40’lı yaşlarında oldukça tehlikeli mizaca sahip bir savaşçı prens. Dizinin yeni karakteri. Alaycı bir üslubu, kıvrak zekâsı ve kanlı bir geçmişi var. Kız kardeşi Elia Martell’in ölümünün intikamını almak istiyor.

        SİBEL KEKİLLİ: “Sonunda Shae kraliçe olacak!”

        Game of Thrones’un yeni sezonu için Sibel Kekilli Türk basınının sorularını yanıtladı. “Sonunda Shae kraliçe olacak” dedi. Kekilli setteki ilk günlerini şöyle anlatıyor: “Joffrey’yi gördüm ve ‘Bu adam kim? Sansa’ya çok kötü davranıyor’ dedim. Herkes bana dönüp ‘Kral’ dediğinde çok utanmıştım, sonra dizinin bağımlısı oldum...” Kekilli arkadaşlarının ilerleyen bölümlerde ne olacağını öğrenmek için kendisine para teklif ettiğini ama ağzından hiçbir şey kaçırmadığını söyledi. O, dizide bir hayat kadınını oynuyor ama her geçen bölümde rolü daha etkili bir hal alıyor. “Shae karakteri değişti. Başta güvenilmez bir hayat kadınıydı. Sonrasında ne kadar sadık olduğunu gördük” diyor Kekili. Türkiye’den teklifler almış ama doğru projenin karşısına çıkmadığını belirtiyor. , “Dizide erkeklerin de soyunmasını ister miydiniz” sorusuna, “Elbette. Neden hep kadınlar çıplak ki bu dizide? Erkekler de soyunmalı. Tabii yakışıklı olanları kastediyorum. Conleth Hill, Nikolaj Coster-Waldau ve Peter Dinklage’ı çıplak görmeyi isterim” diye cevap veriyor.

        Peki neden bu kadar sevildi?

        • Dizinin sloganları çok başarılı. Tabii ki ilk akla geleni ‘kış yaklaşıyor’... Öyle ki bu slogan artık dizinin yayınlanmaya başladığı dönemin, yani yazın habercisi oldu. Bir de dizinin uyarlandığı romana adını veren replik var: “Eğer taht oyunu oynuyorsan ya kazanır ya kaybedersin. Hiçbir orta yol yoktur”. Diziye bu sezon giren taze savaşçı Oberyn Martell ise Lannisterlar’ın özlü sözü “Lannisterlar her zaman borçlarını öder”e atıfta bulunarak “Borçlarını ödeyenler bir tek Lannisterlar değildir” diyor bu sezon. Diziyi yakından takip edenler için bu büyük bir meydan okuma. Khaleesi’nin yol arkadaşı, eski sürgün şövalye Jorah Mormont’un “Bütün düşmanlarının kötü olduklarını varsaymak cezbedici bir düşünce ama bugüne kadar yapılmış her savaşta iki tarafın içinde de iyilik ve kötülük vardır” diyerek verdiği hayat dersi de akılda kalır nitelikte. Khaleesi demişken, o konuya geleceğiz!
        • Çok iç içe geçmiş karakter var. Kim iyi kim kötü bazen anlayamıyorsunuz. Gerçi genç Kral Joffrey gibi yüzde bir milyon kötü bir karakter de var ama kraliçe olabilmek için ailesini satan Sansa, Hürrem’den bozma Cercei ya da zekâsıyla korkutan “cüce” Tyrion her bölümde düşündürüyor. Ama bir karakter var ki kadın erkek herkes aşık ona; “Khaleesi”... Ejderhaların annesi Daenerys Targaryen, yani Khaleesi diyor ki “Bir seçenekleri var: Benim yeni dünyamda yaşayabilir ya da kendi eski dünyalarında ölebilirler...”
        • Tabii ki görsel ziyafet... Dizinin her sahnesi dünyanın başka bir yerinde çekiliyor. Keşke Kapadokya da bu listeye girse diye düşünmedim değil... Ne de güzel reklamımız olur. Kuzey İrlanda, Malta, Hırvatistan, İzlanda ve Fas özel setler dışında çekimlerin yoğun olarak yapıldığı ülkelerin başında geliyor. Bir detay daha... Financial Times Gazetesi dizinin çekildiği İzlanda ve Hırvatistan gibi ülkelerin bu durumu ‘yumuşak güce’ çevirebileceğini savunuyor. Dizinin fanatikleri hacca gider gibi İzlanda’da dizinin çekildiği mekânları ziyaret ediyor.

        Diğer Yazılar