Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün Dünya Hayvan Hakları Günü... Sadece bugün değil her gün seviyoruz onları, o ayrı. Türkiye’de ilk kez Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde dördüz kaplanlar dünyaya geldi. Haberi alır almaz soluğu Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde aldık. Kaplanları, evinde de birçok hayvan besleyen Belediye Başkanı Fatma Şahin anlattı

        Onca karışıklığın ortasında, dünyanın izlediği savaşa 60 kilometre ötede güzel şeyler de oluyor... Güzel haber Gaziantep’ten geldi. Belediye Başkanı Fatma Şahin’in kucağında yeni doğmuş kaplanları görünce dayanamadım hemen başkanı aradım, “Ne olur beraber bir daha gidelim” diye. Danışmanı Nuraydın Bey devreye girdi ve izin çıktı. Aman yarabbi!.. Bunlar da ne böyle... Hayatımda bu kadar sevimli hayvanları bir arada görmedim. 3 aylık yavru kaplanların annesi Shaela, babaları Cabbar. Onlar da Gaziantep sakini. Dördüzlere verilen isimler ise çok anlamlı. Haziran ayında Musul’da rehin alınan ve MİT operasyonuyla kurtulan Türkler arasındaki çocukların isimleri... Ecrin, Ela, Kuzey ve Deniz... Evinde Sibirya kurdu, tavşan ve kaplumbağa besleyen hayvansever, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin anlattı...

        ■ Çok şekerler...

        Değil mi... Doğum, çoğalma, büyüme nasıl insanoğlu için önemliyse, bilgisi ve tanıklığı dahilinde olan başka doğumlar da insanı bir o kadar heyecanlandırıyor.

        Sadece kaplanlar değil hepsi birbirinden şeker...

        Hayvanat bahçemiz şu an çeşitlilik ve şartlar bakımından dünyanın sayılı yerlerinden biri. Sadece bu tatlı hayvanları görmek için başka şehirlerden gelenler var. Bu arada havasından mı suyundan mı, çalışanların işini sevmesinden mi bilmem çok bereketli bir yıl geçirdik. İnanılmaz doğumlar gerçekleşti, sağlıklı bebekler dünyaya geldi. Tabii bunların arasında en büyük sürpriz kaplanlarımız oldu. Gördüğünüz gibi 3 aylık bebiş olmalarına rağmen enerji had safhada...

        ■ Enerji olsa sadece iyi, elimden gelse yerdim seni der gibi bakıyor bir tanesi...

        Tabii canım haftaya belki son, dokunamayız artık. Bu zaman dilimi çok önemliydi. Vahşi hayvanlar olduğu için çok daha küçükken onlara dokunsaydık, insan kokusu aldığı için anneleri bebekleri kabul etmeyecek, sütüyle beslemeyecekti. İlk defa birkaç gün önce onları ziyaret ettik, bugün de sizin için çekime çıkardık. Bundan sonrasında da çok hızlı büyüyecekler.

        ■ Tabii tırnakları falan daha da büyüyecek...

        Tabii, bu zamanı sizinle değerlendirdik. Artık bu röportajdan sonra görmek isteyen kafeste ziyaret edecek onları.

        ■ Siz çok seviyorsunuz ama... “Neredeyse kendi çocuğunuz gibi” diyeceğim ayıp olmazsa...

        Yok canım niye olsun. İnsanlar kadar hayvanları ve doğayı da çok seviyorum ve çoğalmayı önemsiyorum. Yaşamın her alanında var olabilmemiz için bence çok önemli. Her şeyin küçüğü güzel, masum ve sevimli... Bizden küçük bir canlının önce nefes alması, gözünün önünde büyümesi insana huzur veriyor. Onca işim arasında bu hayvanat bahçesi benim ikinci adresim oldu.

        ‘Bizzat takip ediyorum’

        ■ Bu kadar çok doğumu neye bağlıyorsunuz?

        Bakıcılarımız çok eğitimli, idarecilerimiz işini çok iyi bilen insanlar.

        ■ Kim ne iş yapıyor takip ediyor musunuz?

        Göreve geldiğimden beri bizzat takip ediyorum, kim hangi alanda ne kadar uzman... Aynı zamanda şirket içinde de eğitimler devam ediyor çünkü sürekli farklı gelişmeler yaşanıyor, dördüzler gibi. Her bir hayvanın kendi genetik mirasının gerektirdiği özel şartlar var. O şartları onlara zaten veriyoruz. Ayrıca bakıcılarının onlara sağladığı huzur ve sevgi ortamıyla da üreme daha fazla oluyor.

        ■ İnanılır gibi değil...

        Ama gerçek. Bunu gözlerinden ve diğer vücut hareketlerinden de anlayabilirsiniz, eğer daha önce başka hayvanat bahçelerine de gitmişseniz...

        ‘Dünyada sadece iki yerde var’

        ■ Şimdi bir de “Safari Park” çalışmanız var.

        Evet, bu da Türkiye’de bir ilk olacak. Dünyada sadece ABD’de iki yerde var, üçüncüsü bizde olacak. Böylece hayvanları ziyaret edenler onlarla sadece kafesin arkasından değil dokunaral iletişim kuracak. Şu an onun çeşitliliğini oluşturma aşamasındayız. Parkın doğallığını bozmadan, parkta yer alacak hayvanların da rahat edeceği şekilde olacak.

        ■ Ne zaman?

        İnşallah bir ay içinde tamamlamış oluruz. Parktaki hayvanların sayı ve cins olarak birbiriyle iyi anlaşması lazım. Çok ince çalışıyoruz. Açılışta da buradasınız. Zira sizin de hayvanları ne kadar çok sevdiğinize şahit oldum, kaplanın ağzına parmağınızı sokuyorsunuz.

        ■ Hep içimde kalmıştı, hazır bunlar küçükken yapayım istedim.

        Tebrik ediyorum cesaretinizden dolayı...

        ■ İsimlerinin hikayesini biliyoruz ama bir de sizden dinleyelim...

        49 vatandaşımız henüz kurtulmuştu kaplanları ziyarete geldiğimde. Bana çok anlamlı geldi ve iki hikâyeyi hemen birleştirmemiz gerektiğini düşündüm. Esaretten kurtulan dört evladımız Ecrin, Ela, Kuzey ve Deniz’in isimlerini yavru kaplanlarımıza verdik.

        ‘Yerel yönetim bakanlıktan zor’

        ■ Gaziantep güzel ama zor bir şehir. Nasıl gidiyor başkanlık?

        Yol, su, elektrik, altyapı, üstyapı, Suriyeli mülteciler, şehrin çok fazla göç alması... İşler hiç bitmiyor ama görevim bu. Kadın, çocuk, engelli ve hizmetlerimizin daha önemli olduğu her kesim için var gücümle çalışıyorum. Çalışan anneleri çok önemsiyorum. Yüksek kalitede kreşler açmayı planlıyoruz. 500 evladımızın kreşinin açtık. Artacak.

        ■ Sizin de iki çocuğunuz var ve biliyorsunuz...

        Hem kariyer yapıp hem de iyi anne olma hakkı kadınların elinden alınmamalı. İnşallah kadın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu sevgi, muhabbet ortamında nelerin nasıl değiştirilebileceğini en iyi şekilde gösterebilen bir örnek olurum. Güzel bir dönem geçirip teslim etmek istiyorum.

        ■ Dışarıdaki algı Suriyelilerin artık halkı rahatsız ettiği yönünde.

        Bu tür meseleleri kesinlikle genellememek lazım. Kişisel meseleler grupları bağlamaz. Sorun tabii ki var ve uzun soluklu devlet politikaları üretmek gerekiyor. İnşallah en az zararla atlatacağız.

        ■ Her şeye yetişmek zor...

        Planlı yaşıyorum ama her şey dört dörtlük olmuyor. Önceliklerimi iyi belirliyorum, geriye kalanları da sıkı takip ediyorum. Hiçbir işimi yarım bırakmıyorum çünkü dönüp dolaşıp yine bulur beni.

        ■ Pozitif enerjinize hayranım.

        Sevmek ve empati kurmak gerek. Karşınızdakine gönlünüzü açar ve sevginizi gösterirseniz o size sevgi olur akar. Bu da bana yaşam enerjisi olarak geri dönüyor.

        ■ Bilerek mi kilo verdiniz?

        Hayır, yiyememekten! Çok yoğun. Yerel yönetim, bakanlıktan çok daha zor ve yorucuymuş.

        Diğer Yazılar