Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Altınbaş Ailesi ile amatör kümeden kurtulan Göztepe; Türkiye’nin gerçekten çok şanslı kulüplerinden birisi. Pek çok takım yılların ihmalleriyle borç batağına saplanıp nefes alamaz hale gelmişken; sarı kırmızılı camia, sezon başında Mehmet Sepil ile öz Göztepeli zengin bir başkana sahip olma şansını yakaladı. Göztepe bu şansı doğru değerlendirmeli. Çünkü bu ülkede, batma noktasına gelmiş ve itibarını kaybetmiş profesyonel futbolumuza ilgi duyacak fazla Altınbaş’lar, Sepil’ler yok!

        Türkiye liglerindeki pek çok takım parasızlıktan ya da borç yasaklarından dolayı transfer yapamazken; Göztepe sezona yine pek çok oyuncu alarak girdi. Ancak Altay ve Bandırma maçlarındaki iki farklı maçın verileriyle bakıldığında; 2.Lig için büyük paralar harcanarak yeniden kurulan bu takımın hem kadro mimarisinde, hem de takım kurgusunda büyük eksiklik ve yanlışların olduğunu görüyoruz. İşte Göztepe’yi Bandırma karşısında etkisiz kılan asıl gerçek budur! Nedir bu eksiklikler; sırasıyla anlatalım.

        1-Göztepe’nin savunma ve hücum oyuncuları arasında hem bireysel kalite; hem de takım oyunu açısından çok büyük eksiklikler var. Sağbek Matteus ile solbek Koray, Göztepe’yi şampiyonluğa oynatacak kapasiteye sahip oyuncular değil. Bandırma maçında her ikisi de ne karşılarındaki oyunculara birebir savunma üstünlüğü sağlayabildiler; ne de orta sahayı geçip hücum desteği verdiler. Peki bu oyuncuları kim seçti? Hangi verilere göre Göztepe’de oynuyorlar?

        2-Savunmanın ortasındaki Sabutay, teknik olarak zayıf; sadece fizik gücüyle oynuyor. Bu oyuncuyu dengeleyecek ve bu bölgedeki teknik-taktik hataları giderecek oyuncu ise maalesef Burak değil! Savunma göbeği, Göztepe takım mimarisindeki hataların en bariz göründüğü bölge. Göztepe, şampiyonluk için buraya üst düzey bir lider oyuncu bulmalı.

        3-Orta sahanın merkez oyuncusu olarak Süper Lig seviyesinde Mehmet Topal, Melo ve Atiba’yı hemen gözümüzün önüne getirelim. Peki geçen yıl Balıkesir’i şampiyonluğa taşıyan Ertuğrul, böyle bir oyuncu mu? 1.70’lik Ertuğrul’dan Melo ya da M.Topal olur mu? Suat Kaya; Ertuğrul’un Balıkesir performansından habersiz mi? Oradaki işinin savunma önü olmadığını; orta saha ile forvet arasında pas bağlantısı görevi üstlendiğini bilmiyor mu? Orta sahanın göbeğindeki Umut Kaya’dan Atiba performansı bekleyebilir misiniz?

        4-Gelelim forvete! Evet; Enes, Samed, Timur ve Halil kağıt üzerinde iyi görünüyor. Şu an için Göztepe’nin en etkili bölgesi burası. Bu oyuncuların bireysel kapasiteleri bir üst ligde oynayacak düzeyde. Ancak bütün aksiyonları hep bireysel performansa dayalı. Birlikte oynayıp pozisyon üretme, paslaşma ve yardımlaşma gibi Grup taktiğinin temel özelliklerini yansıtmaktan çok uzaklar. Top rakibe geçince seyirci gibi arkadan bakıyorlar! Savunma oyununa katılma konusunda sıkıntıları var.

        5-Peki savunma oyuncularından forvetlere kadar uzanan bu eksikliklerin faturasını kim ödeyecek? Sadece oyuncular mı? Yoksa sezon boyu yapılacak doğru planlanmış gelişim antrenmanlarıyla, bu eksikleri önlemek ve gidermek zorunda olan teknik heyet mi? Teknik kadro bu konuda samimi olmalı. Hedef saptırıp tribüne oynamak, zaman kazandırmaz; sadece kaybettirir! Göztepe’nin saha çalışmalarındaki eksikliği, Bandırma maçında bariz şekilde ortaya çıktı.

        6-Sonuç olarak; Göztepe kadrosunun yanlış oyunculardan kurulduğunu açıkça görüyoruz. Sakın darılmasınlar; sözünü ettiğimiz oyuncular belki bir kaç yıl içinde gelişip daha iyi hale gelebilirler. Ancak Göztepe’nin bekleyecek zamanı yok. İçinde bulunduğu şartların gereği 2.Lig’i zirvede bitirmek zorunda. Yoksa kendi ligindeki takımlara göre neden 2-3 kat daha fazla para harcasın?

        7-Bitirelim; Göztepe yönetimi, Bandırma faciasını duygularından arınarak incelemeli. Ortaya çıkan fotoğrafa objektif olarak bakmalı. Hataları ve eksikleri bütün çıplaklığıyla görmeli. Yetki isteyip sorumluluk üstlenmeyen elemanlarını sorgulamalı. Görünen bariz hatalara karşı çözüm planları istemeli. Ligin ikinci yarısında takımı finale taşıyacak üst düzey bir merkez savunma oyuncusu ile merkez orta saha oyuncusu transferi için hemen düğmeye basmalı.

        Diğer Yazılar