Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE Cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru geri sayıma hazırlanırken IŞİD adlı terör örgütü pervasız ve kanlı faaliyetlerini sürdürüyordu. Musul’u aldıktan sonra Bağdat’a yürürken yön değiştirip rotayı Kuzey Irak Kürt bölgesine çevirmesi, başta ABD’nin hiç istemediği Türkiye-Kuzey Irak enerji anlaşmaları bakımından “manidar” bir seyirdi. Aldığı rehineler sayesinde Türkiye’nin elini kolunu bağlamış olan IŞİD, Erbil yakınlarına dayandı, bu zaman zarfında kendisine karşı koyan güç peşmerge idi. Mahmur Kampı’nın boşaltılmasına neden olan IŞİD Şengal’i ele geçirerek Ezidileri yerlerinden etti. Şengal Dağı’na kaçan Ezidiler korkunç günler geçirdi. Türk medyasının da sahip çıktığı bir hikâyeye göre peşmerge neredeyse elleriyle Şengal’i IŞİD’e teslim etti. PKK çizgisindeki PYD’nin askeri kolu olan YPG ve ardından bizzat PKK/ KCK’nın askeri kolu olan HPG gelmeseydi olan olmuştu. ABD’nin uluslararası yardım kuruluşu olan USAID görevlileri Şengal Dağı’na ulaştığında kendisine eşlik eden ve tercümanlık hizmeti sunma ayrıcalığını (!) kazananlar da YPG gücünden bir kişi oldu. Özetle, Barzani’ye bağlı güçlerin beceremediğini, PKK-KCKPYD’ye bağlı silahlı güçler becerdi, bu yüzden ABD nezdinde itibar kazanıyorlar.

        Bu senaryo bilerek ya da bilmeden, Kandil’e gidip “Ne aldınız ki silah bırakıyorsunuz?” diyenlerin elini güçlendiren kartlar barındırıyor. Dahası, bu hikâyede birçok şey eksik ve gerçeklerden ziyade bir sonucu temenni edenlerin yönlendirebileceği veriler içermekte.

        Birincisi şu, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve Kuzey Irak’ı tacize başlaması yeni değil, aylardır sürüyor ve aylardır Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı güçler tarafından, peşmerge tarafından durduruluyor. Üstelik Irak’a IŞİD ile mücadele etsin diye aktarılan ağır silahların hiçbiri peşmergeye verilmediği halde!

        İkincisi, PKK kahramanca savaştıysa IŞİD belirir belirmez Mahmur Kampı neden boşaldı? PKK tarafından kullanıldığı, korunduğu bilinen bir kamp değil midir Mahmur?

        Üçüncüsü, Şengal’de birçok peşmerge can verdi, çok sayıda şehit ve yaralı var, YPG ve HPG’nin kahramanları arasında ölen kaç kişi var?

        YPG ve peşmerge güçlerinin “bir arada” savaştığı ve IŞİD’e karşı başarı sağladığı yadsınamaz. Irak’ta beliren bu yeni tehlikenin Barzani’ye bağlı Kürtlerle PKK-PYD çizgisini ortak mücadele çizgisine yaklaştırması, aradaki soğukluğu bertaraf etme potansyeli var evet. Ancak bu durum PKK haber kaynaklarının daha ilk günlerden itibaren Şengal ele geçirilirken, “Peşmerge kaçtı” yönündeki haberlerinde yer alan ve masum olmayan tonu görünmez kılmıyor. Zira Musul’a bağlı Güver Beldesi çevresinden, IŞİD mensuplarının uzaklaştırılması da, Karaçuh tepeleri yakınındaki 3 IŞİD karargâhının ele geçirilmesi de, en son Musul Barajı’nın IŞİD’in elinden alınması da peşmerge sayesinde oldu.

        PKK-PYD çizgisi IŞİD ile savaşarak uluslararası meşruiyet kazanmaya çalışıyor. Normal. Batı; İslam’ı El Kaide ve benzeri hareketler üzerinden algılamaya alışmış iken, silahlı ama seküler, kadın savaşçıları da olan diğer bir örgüt bu nitelikleri de kullanarak avantaj kazanmak isteyebilir. Ancak dünya soğuk savaş dünyası değil, yereldeki dinamikler de önemli ve Batı’nın “cici terör örgütü olmak” yerelde yetmeyebilir. Yereldeki tek aktör de IŞİD değil.

        Esad’dan kurtulma ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesini sağlama savaşını bırakıp kendi ajandasının peşine takılan, bu yolda Rojava’da özerklik ilan etmeye kalkan PKK-PYD çizgisi yakın geçmişte yerli dinamikler nezdinde sevimsiz bir pozisyona düşmüştü. Dahası, ABD tarafından desteklenebilir bir partner olma amacı ABD’nin desteklemediği bölgesel uzlaşımlara mesafe koymayı da kapsarsa, mesela Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasındaki uzlaşımlara muhalif pozisyonları da içerirse, PKK-PYD bölgedeki en önemli yerli dinamik olan Türkiye ile yürüttüğü barış süreci ile çelişkili bir pozisyona savrulur. Umarım bu olmaz, çünkü daha BDP’li belediyenin “Barış sürecindeyiz, çocuklarımız neden dağa götürülüyor? Evlatlarımızı geri verin” diyen annelerin üzerine sıktığı sabunlu su bile kurumadı.

        Diğer Yazılar