Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de yerel yönetimlerde ‘kadın’ alanında çalışmalar yapanlar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliğinde ilk toplantıyı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı başta olmak üzere 30 ilçe belediyesinden yoğun bir katılım vardı.

        Herkes, kendi bölgesindeki kadın sorunlarını, çözüme yönelik attıkları adımları paylaştı kısa notlarla. Tanışma toplantısı olduğu için sorunların ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılıp, ortak akılla neler yapılacağı konusu sonraki toplantıya kaldı.

        YARI CAHİLLER

        Kadınların, ilgisi, kararlılığı, alana olan hâkimiyetleri, kucaklayan, sahip çıkan ifadeleri çok hoşuma gitti. Dilerim, çok güzel çalışmalara imza atarlar. Ben de önce bir kadın sonra gazeteci kimliğimle her zaman onların içindeyim. Kelimelerim, çözümden yana.

        Genel eleştiri, yerel yönetimlerin başında bulunan erkek egemenliğinin kadın sorunlarını siyasi bir ranta dönüştürdüğü yönünde. Kadın alanı, eğer politik bir dönüşümü olacaksa dikkate alınıyor. Yönetici koltuklarında oturanları, ikna etmek en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. Makam mevki sahibi kişilerin, yanlış bakış açısı süreci sancılı bir yola sokuyor. Türkiye, yarı cahillerden çektiği kadar kimseden çekmiyor. Çünkü aydınlar ya da cahiller yerini, haddini biliyor.

        BAYAN DEĞİL KADIN

        O kişi ya da kurumun önümüze koyduğu engellerden bizler, asıl ulaşmamız gereken kitleye, ulaşamıyoruz. Bu cidden sinir bozucu bir durum. Üretimden siyasete, eğitimden iş yaşamına kadar hayatın her alanında var olması için çaba sarf ettiğimiz kadınları, böylesi bir kafaya sahip yöneticiler yüzünden kaybetmeye hiç niyetimiz yok.

        Bu arada sizlerle, toplantıdan dikkatimi çeken bir ayrıntıyı da paylaşmak istiyorum. “Kadın“ kelimesini içine alan müdürlükler ne kadar az böyle. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü, Konak Belediyesi Kadın Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü, Seferihisar Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Müdürlüğü ve Urla Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü.

        İsmi geçen belediyelerin Belediye Başkanları’na özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu bakış açısı, diğer belediye başkanlarına da örnek olsun.

        Ben, her belediyede ‘Kadın’ kelimesinin içinde geçtiği müdürlüklerin kurulmasının ‘Bayan’ ve ‘Kadın’ arasındaki o farkın daha iyi anlaşılması içinde gerekli olduğu kanaatindeyim. Çünkü cinsiyetimiz kadındır, bayan değil.

        Diğer Yazılar