Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kaktüs seven var mı aranızda?

        Bu deli kız neyin peşinde yine dediğinizi duyar gibiyim. Siz şimdi soruma cevap verin. “Ne kaktüsü canım, mis gibi güller dururken” diyenleri şiddetle kınıyorum. Valla bana çiçek falan göndermek isterseniz, tercihimi kaktüsten yana kullanıyorum. Aklınızda olsun.

        Kadın kadındır. Çiçek babandır” sloganıyla meydanlara inen gönlü güzel, kendi güzel, ruhu barışa teslim kadınları görüp de kaktüs sevmeyen bizden değildir.

        Tamam, şaka yapıyorum. İstediğiniz çiçeği elbet seversiniz de kaktüsü biraz daha çok sevin bu yazıdan sonra. Neden mi?

        Kadın bedeni üzerinde yapılan siyasi, fiziksel, duygusal (psikolojik), cinsel, ekonomik saldırılara “Artık yeter” diyoruz. “Kadın, yaşam özgürlük” birlikteliğiyle el ele yürüyen; demokrasiden, toplumsal barış ve uzlaşmadan; laiklikten, cumhuriyet rejiminden yana milyonlarca kadın olarak başka türlüsünü kabul etmeyeceğimizi haykırırken siz de varlığınızla varlığımıza güç katın istiyoruz.

        Hani, başka kadına terbiyesizliğin her türlüsünü yaparken rahatsızlık duymayıp da iş kendi kızı, karısı, annesi, kardeşi olunca ahlak bekçisi olan o iki yüzlü güruhtan farklı olduğunuzu gösterin istiyoruz.

        Bunun içinde kaktüsleri anlamak gerek. İnanın tanıdıkça saygı duyacaksınız. Bizler onu radyasyonu çeken özelliğiyle biliriz de aslında çok daha derindir, anlamlıdır öyküsü. Değerli bir ablamızın evine giderken hediye götürmüştük arkadaşlarla. İşin esprisini yapıp ardından söylemiştim, yüreğimdekini...

        EYVALLAHSIZ KADINLAR

        Kaktüs, çöl sıcağında tek başına hayatta kalmayı başaran bir bitkidir. Can acıtan dikenlerinin, kendimizi korumak için zaman zaman çıkardığımız tırnaklarımızdan farkı yoktur aslında.

        Üstelik gövdesinde biriktirdiği suyla, kanaatkâr bir şekilde yaşamını sürdürür. Tek istedi varlığının kabul edilmesi, varlığına saygı duyulmasıdır. Eyvallahsızdır. Varlığıyla yol arkadaşının nefesidir. Senin gibi mücadeleci, emekçi kadınların simgesi olmalı bu bitki.”

        Kaktüs, kendi yaşamı hakkında son sözü söyleyen iradesi yüksek kadınların simgesidir. Bu, aynı yüreklilikteki erkeğin de simgesidir bence. Şiddetin, ölümün kol gezdiği coğrafyada toplumsal barış bu bakış açısıyla mümkün.

        Kaktüslerin nefes aldığı bir dünyada inanın asıl yaşam başlayacaktır. Buna inanın ve görün olacakları.

        Diğer Yazılar