Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. O da hırsızlıktır. Onun dışındaki bütün günahlar hırsızlığın çeşitlemesidir” der Afgan asıllı yazar Khaled Hosseini, “Uçurtma Avcısı”nda.

        Bazen birkaç cümle, yaşamın anahtarını sunar insana. “Bir insan öldürdüğün zaman bir yaşam çalarsın. Karısını bir kocadan, çocuklarını bir babadan mahrum edersin. Yalan söylediğin zaman bir insanın gerçeğe ulaşma hakkını çalmış olursun. Aldattığın zaman bir insanın doğruluk, adalet hakkını elinden alırsın. Çalmaktan daha büyük bir kötülük yoktur.”

        Yaşamlarımızı çalan insanları düşünelim. Hiçbir gün, ikinci şansa sahip değilken esaret altında, zulüm dolu ömürlere asla gebe olmadığımızı çok sık düşünelim.

        Çünkü çocuklara, istemediği durumlar karşısında “hayır” demeyi öğretmenin yolunun önce bunu, kendimizin içselleştirmesinden geçtiğini biliyoruz. Hayır, önce insanın kendi varlığına saygısıdır. Onu konuşturan, iki sesli harften ziyade değerine yüklenilen derin anlamlardır.

        KİRAZ’DA SON DURUM

        İzmir’in Kiraz ilçesinde okul çağındaki kız çocuklarının kaçırılıp, para karşılığı evlendirildiğiyle ilgili haber yaşamı çalmanın en trajik örneklerindendir.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sırımlı ve Olgunlar Köyü’nde nöbet sistemine geçti. Sosyal hizmet uzmanları, köylerde “Kız çocuklarını satmanın” ne büyük bir suç olduğunu anlatmaya çalışıyor. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar da kararlı gözüküyor, şimdilik.

        Bu arada kızlarından hiçbir koşulda vazgeçmeyen ailelere, bu yazıyla gönül bağı kuran benimle iletişime geçerek duygularını iletenlerle birlikte en derin sevgilerimizi yolluyoruz.

        BİL AMA SUS OLMAZ

        Jandarma köylere baskın düzenlediğinde o kız çocuklarını el birliğiyle saklayan; zorbaların yanında saf tutarak daha da zorbalaşan köylülere de iki çift lafım olacak. O kızları erken yaşta evliliğe zorlayarak ne büyük suçlar işlediğinizin farkında mısınız?

        Kızın kaçırılmasına yardım et ya da nerede saklandığını bil ve sus. Sonra git başını secdeye koy. Dua et. Cennetin hayalini kur. Kutsal kitabı eline al, kendi çocuklarının başını okşa.

        Bunca günahı nasıl temizleyeceksiniz? Elbet mümkün değil. O kızların gözyaşı, bilip de susanların da peşini hiç bırakmayacak. Bari bundan sonra arınmaya çalışın.

        Sözün özü, çocukların bedenlerine de hayallerine de dokunmayı bırakın. Yeter. Bu ülkenin onurlu her bireyi, süreci takipte. Çalmaktan daha büyük bir suç ve günah olmadığını iyi biliyoruz.

        Diğer Yazılar