Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göre dürüstlük, özü sözü bir olma ve gerçeği saklamama anlamına geliyor. “Bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Özgürlük, her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu ve hürriyet anlamını taşıyor.

        Vicdan kelimesi ise şu sözlerle açıklanıyor: Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç.

        Bazı kelimeler nereden gelip nereye gittiğimizi yahut kimler tarafından hangi kör kuyulara sürüklenmek üzere olduğumuzu hatırlatır. Hangi kelimelerin toprağında nefes alıyorsak özümüzde oradadır. Misal Nazım Hikmet gibi bir ustanın kaleminde özgürlük, aşk ve barış kelimelerinin böyle özel durması elbette bir tesadüf değildir. Beynimizde biriken neyse dilimizden dökülende odur. Zaman zaman çark edip kendimizi inkara kalksak da aslında ne olduğumuzu en iyi kendimiz biliriz. Çünkü insan herkesi yalanına inandırsa da kendi vicdanında aklanamaz.

        HATIRLATMA

        İnsanı geleceğe, dürüstlük, özgürlük, vicdan, hak, adalet gibi kelimeler taşımalı. Hayatımızla ilgili birtakım kararları başkaları almaya çalıştığında, bugünümüzü ve geleceğimizi başkaları inşa etmeye kalkıştığında hele hele bunu dayatmaya çalıştığında ilk önce bu bahsettiğim birkaç kelimeye sarılın. Aranızdaki uzaklığı ölçüp tartın. Mutlaka yol gösterecektir. Vicdanınız uzaklaşmışsa sizden yahut adaletiniz haklıdan yana değil güçlüden yana ağır basmaya başlamışsa sorgulayın. Aksi davranış en hızlı şekilde kendi sahibini çürütecektir. Kendinize yazık etmeyin.

        Bu hayat seninse önce sen hayatına sahip çıkacaksın. Hiçkimsenin zekanla dalga geçmesine izin vermeyeceksin. Okuyacaksın. Sorgulayacaksın. Laf olsun diye alkışlamayacak bodoslama girmeyeceksin oy kabinine...

        Neden evet dediğinin mantıklı açıklamaları olacak. Neden hayır dediğinin mantıklı açıklamaları olacak. Herkes kendi aklına değer verecek ki, en hayırlı olanda buluşalım. 80 milyona yaklaşan nüfusu bir arada tutan rengarenk yapıya saygı duymayanlara en güzel cümlelerle dürüstlük, özgürlük, vicdan kelimelerini hatırlatalım 16 Mart’ta. Lütfen hayati noktada sağlık sorunları ve gerekçeler olmadığı müddetçe sandığa gidip oyumuzu mutlaka kullanalım. Dürüstlüğe önce kendi vicdanımızdan başlayalım ki hak yerini bulsun.

        Diğer Yazılar