Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası Genç Liderler Akademisi (UGLA), Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) , UNİCEF (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) başta olmak üzere yerel, ulusal ve uluslar arası birçok kurum bir araya gelerek güzel bir proje başlattılar ülke genelinde.

        Projenin ismi Söz Küçüğün; Çocuk Haklarını Yaygınlaştırma Programı. Bu çalışmayı kendi bölgelerindeki çocuklara ulaştırsınlar, diye titiz bir eleme sürecinin sonunda gönüllü ekip kuruldu. Ege Bölgesi’ndeki çalışmalar İzmir’in en büyük ilçesi Karabağlar’dan başladı. Karabağlar Belediyesi ve Karabağlar Kent Konseyi Gençlik Meclisi birlikte hareket ederek şimdiye kadar 200 çocuğa en temel çocuk haklarıyla ilgili eğitim verdi.

        İzmir’in en büyük ilçesi Karabağlar’da Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün projeye destek vermesi hem çocuklar, hem de çocukların hakların-dan haberdar olmayan yetişkinler açısından umut verici bir durum.

        İNSANLIK ADINA ÖNEMLİ

        Eğitimi veren Gençlik Meclisi Başkanı Serap Özbey’in aynı zamanda anaokulu öğretmeni oluşu da projenin bir diğer güçlü ayağı. Özbey, 9-16 yaş grubundaki çocuklara kanunlarla belirlenmiş haklarını oyunlar aracılığıyla öğretirken; onların dünyasına da ustalıkla adım atıyor. Zihinsel engelli çocuklara haklarını masallarla, şarkılarla, oyunlarla anlatışı da buna dahil.

        Doğum yerleri, konuştukları dil, ten rengi, mezhebi, ırkı, inancı, görüşü, yaşamı nasıl olursa olsun hiçbir çocuğa ayrım yapılamayacağını, şiddet uygulanamayacağını bilmek gerçekten insanlık adına önemli.

        Sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmanın her çocuğun hakkı olduğunu bilen anne babalar, çocuğunun hakkını arayabilir.

        Tüm insani haklardan yararlanması gereken çocuklarımızı, hak sahibi bireylerden çok, yetişkin olması beklenen küçükler olarak görmemiz de en büyük hatamız belki de. Onlara en büyük adaletsizlikleri farkında olmadan aslında bizler yapıyoruz.

        İşte bu sebeple, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi inceleyin. Çünkü kendi haklarının bilinciyle yetişen çocuklar, başkalarının da haklarını korur. Hayat boyu iyinin tarafında yer alır. Ahlaklı, erdemli yetişkin olur. Bunlar önemli değerler. Böyle çocuklar, bilinçli ailelerle mümkün.

        Bu işe gönül verenlere ailelerin el vermesi bu yüzden çok önemli.

        Diğer Yazılar