Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sevgili okurlarım, bir süre rahatsız olduğum için yazılarıma ara vermiştim. Allah’ıma şükürler olsun ki, şimdilerde oldukça iyi durumdayım. İnsanoğlunun yaşantısında, doğduğu günden ölünceye kadar sağlık problemleri hiç bitmez...

        Biliyorsunuz ve bizzat yaşıyorsunuz hayat sürpriz demektir. Sağlığımız ve tüm geleceğimiz bir pamuk ipliğine bağlı olarak yaşıyoruz. Bugün size trafik kazalarından bahsetmek istiyorum.

        Hiç beklemediğimiz zamanlarda, bizler, tedbirsizlik, dikkatsizlik ya da acemiliklerimiz nedeniyle trafik kazaları ile karşılaşıyor ve hem kendimize, hem de yakınlarımıza ve üçüncü kişilerin yaşamı ve vücut dokunulmazlığı, mal varlığına büyük zarar veriyoruz.

        Dini bayramlarımızın başlaması ile birlikte kazaların önemli ölçülerde arttığını biliyoruz.

        Bu ve benzeri felaketleri yaşamamıza rağmen aynı hataları tekrar tekrar etmekten vazgeçemiyoruz. Trafik kazalarının yüzde 98 inin insan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Hiç şüphe yok ki, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da nice kaza olaylarına şahitlik edeceğiz.

        TRAFİK SUÇU

        Trafik suçu işleyenler elbette suçun cezalarını çekeceklerdir. Bizim yasalarımız kazaya sebebiyet veren faillere kusurları oranında ceza verileceğini öngörmüştür.

        TAKSİRLİ SUÇ

        Ceza kanunumuz trafik suçları için, taksirle işlenen suçlardan bahsetmektedir.

        Trafik kazasına sebebiyet verenler... Evet, kazaya sebep olanlara failin kusuru dikkate alınarak ceza verilir. Verilecek bu ceza Türk Ceza Kanunu’nun 22. maddesinde ifadesini bulmuştur. Şöyle ki; taksirli işlenen fiiller cezalandırılır. Şimdi karşımıza tipik bir kelime çıkıyor. Bunun adı “taksir”.

        Taksir ne demektir... Kanuna göre dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleşmesidir.Ceza hukukçularının tanımı şöyledir; Kısaca, taksirli eylemle gerçekleştirilen haksızlıklarda, fail, kendi yeteneği, algılama gücü, tecrübeleri, bilgi düzeyi, koşulları itibariyle objektif olarak var olan özen yükümlülüğünü öngörebilecek ve yerine getirebilecek bir durumda bulunmalıdır. (Özgenç-Genel Hükümler)

        BİLİNÇLİ TAKSİR

        Ceza kanunumuzda bir de bilinçli taksir deyimi vardır. Bu ne demektir?

        Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi olarak tanımlanmıştır.

        Yargıtay diyor ki; “Sanığın 1.58 promil alkollü vaziyette kullanmış olduğu aracı ile gece vakti, bölünmüş yolda seyrederken, kavşakta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona çarparak mağdurun yaralanmasına sebebiyet vermekten TCK’nın 22/3. maddesine göre artırım yapılmalıdır”

        Bu ve benzeri eylemler basit değil “Bilinçli Taksirdir”.(Dr. Mustafa Kılıçoğlu-Trafik Kazaları)

        Yani sen, alkol almışsan veya uyuşturucu kullanarak direksiyonun başına geçmişsen... Kaza yapmaya ve potansiyel trafik suçu işlemeye aday bireysin. O halde iken trafik kazası yaparsan sana verilecek ceza diğer trafik suçu işleyenlerden daha fazla olacaktır.

        “Aman dikkat” diyelim... Allah hepimizi trafik kazalarından korusun.

        Diğer Yazılar