Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılın son ayları ile yeni yılın ilk aylarında apartmanlarda veya sitelerde oturanlarda bir telaş başlar. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetici ve denetçi seçmek zorundadırlar.

        Bazı sitelerde veya apartmanlarda böyle bir problem yaşanmamasına karşın, yeni yönetici ve denetçi seçmek, kat malikleri için ciddi sorunlar yaratmaktadır.

        Genellikle, yöneticilerle, kat maliklerinin uyum içinde çalıştığını söylemek de mümkün değildir.

        Tatbikatta her daire sahibinin kendine özgü dilekleri ve talepleri olduğu bilinmektedir. Çoğunluğu teşkil eden kat maliklerinin aldığı kararlar, azınlıkta kalanları memnun etmediği ve sorunları mahkemelere taşıdığını izliyoruz.

        Özellikle yönetici ve denetçi seçimlerinde bu anlaşmazlık tavan yapmakta, karşılıklı anlaşmazlıklara ve kavgalara varan durumlara şahit olunmaktadır.

        Yasa diyor ki, yönetici ve denetçi kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile atanır. Bu kural ikinci toplantı için de geçerlidir. Bu kanun hükmünü basit bir misalle izah etmeye çalışalım. 12 daireli bir apartmanın altındaki dört dükkanla beraber, yeni yönetici ve denetçi seçmek için yapacakları kat malikleri kurulunun toplantı ve karar nisabı bellidir.

        16 kişi oy kullanacak ise, bunun en az dokuz, kat ve dükkân malikinin “evet” demesinin yanı sıra bu dokuz malikin de arsa paylarının çoğunluğu (yani yüzde 50’den fazlası) aranır.

        İYİ NİYET GEREKLİ

        Bu kural birinci toplantı için olduğu kadar (ilk toplantıda gerekli çoğunluk olmaması halinde) ikinci toplantı için de geçerlidir.

        Tatbikatta hiç de böyle olmuyor. Yılda bir kez toplanması gereken bireylerin bir araya gelmesinin ne kadar zorluklarla yerine getirildiği hemen hemen bütün site ve apartmanlarda bilinen ve görülen gerçeklerdir.

        Kat mülkiyeti tatbikatı ve sorunları, genellikle kooperatif şekliden yapılan geniş sitelerde anlaşmazlıklarda önemli rol oynamaktadır. Yüzlerce taşınmazın bulunduğu ve ferdi mülkiyete geçilmemiş yapılarda, anlaşmazlıkların hem daha derin hem de uzlaşmanın daha zor olduğunu görüyoruz.

        Bu nedenle kooperatif şeklinde yapılan toplu konutlarda öncelikle ferdi mülkiyete geçmenin büyük önem taşıdığını belirtmekte fayda var. Her şeyin başının iyi niyet ve uzlaşı olduğunu hiç unutmamak gerekir.

        Sağlıkla kalın...

        Gandi diyor ki: “İnsanlığa karşı güveninizi yitirmemelisiniz. İnsanlık koca bir okyanustur. Birkaç damlası kirli ise, bütün suyun kirli olması gerekmez.”

        Hayallerinizden vazgeçmeyin. Hayalleriniz kaybettiğinizde, hayatta kalsanız bile yaşamınız sona ermiş olur”

        Mark Twain

        Diğer Yazılar