Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LONDRA’NIN trend semti Bermondsey’deki Black Swan Studios’un kapısına geldiğimde beni değişik bir maceranın beklediğine emin oldum. Kafasına bir ressam paleti takmış olan kapı görevlisi isimlerimizi kontrol edip bizi antre bölümüne aldı. Girişte kocaman çikolata paketlerinin içinde duran canlı heykeller yemek bölümüne geçmeden bizi ortama hazırladı. Black Swan, İngilizlerin yeni meşgalesi olan sanatsal ve bir o kadar da deneysel yemek maceralarına hizmet eden bir oluşum. Duvarları hızla değişebilen, yapılması istenen gecenin konseptine uyabilen bir mekân. Garson yerine modern sanat dansçılarını çalıştırdıkları için yemeğinize sanat katılıyor.

        Deneyimleyeceğim yemek yaklaşık 100 yıllık premium çikolata markası Godiva’nın yeni ürünü Masterpiece şerefine verildiği için yemeklere kakao ve çikolata katılması şaşırtmıyor tabii. Yeni ürün derken, bizim için o kadar yeni değil aslında. Mart ayında dünya pazarından önce Türkiye’de piyasaya sürülen ürünleri biz çoktan biliyoruz. Marketler aracılığıyla daha çok kişiyle buluşturulan yeni ürün o kadar bereketli olmuş ki yıl sonu için umut edilen Türkiye satış rakamlarına ağustos ayında ulaşılmış bile. Süpermarketler aracılığıyla herkes için ulaşılabilir hale gelen çikolatayı özel ritüeliyle tüketmek isteyenler için butik mağazalar hizmete devam ediyor tabii.

        Gecenin yemek bölümüne geçersem ilk önce kırmızı bir keçi peyniri yiyoruz. Yanında alışık olduğumuz gibi incir olsa da üzerine serpilen çikolata parçalarını bir garipsiyor ama kısa sürede teslim oluyoruz. Sonrasında gelen levrek ise bu sefer fındık soslu. Yemeklerle birlikte mekânın rengi, duvarların deseni de değişiyor. 6 aylık bir koreografi çalışması sonrasında servise hazırlanan dansçılar aslında birer garson olmadığı için “Acı sos alabilir miyim?” ya da “Bunu biraz daha pişirebilir misiniz acaba?” gibi şımarıklıklar yok burada. Finalde gelen tatlı bölümünde ise Godiva’nın Masterpiece’leri tadılıyor. Gecenin akışı da gazetecilerin hayran hayran bakışı da hatırlanacak bir tat bırakıyor ağzımızda.

        Çikolata trendleri

        DÜNYA yeni Godiva’larla tanışadursun, ben de çikolata dünyasında olan biteni öğrenmeye çalışıyorum. Gecede rastladığım çikolata uzmanlarına bizi nelerin beklediğini sordum. Son dönemde tuzlu ve karamelli çikolatalar kadar belirgin bir şekilde patlayan başka bir çeşit olmadı. Bir ara acılı çikolatalar trend olmuştu ama o rüzgâr uzun sürmedi. Öğreniyorum ki limon, çikolata pazarında yükselişteymiş. Hatta uzmanların bizim Kapalıçarşı’da keşfettiği limon tuzu ürünlere girmek üzereymiş. Sumak da çikolata ve pasta pazarına hazırlanıyormuş. Zencefilli çikolatanın fazlasıyla sevilmesinin ardından kakuleyi de çikolatalara katmaya başlamışlar. Yeşil çaylı truffle’ları ciddi anlamda başarılı buldum. Türkiye’de en çok satılan çeşidin fındıklı olması ise şaşırtmadı.

        Londra’nın merkezi değişmiş

        BLACK Swan Studios’un olduğu Bermondsey’e geldiğimizde caddenin güzelliğini keşfetmem çok uzun sürmedi. Pub’ları, alışveriş mekânlarıyla küçük bir Soho tadında olmuş diye düşünürken öğreniyorum ki Londralıların yeni favorisi Bermondsey Caddesi’ymiş. Londra Köprüsü’ne yürüme mesafesinde olan Bermondsey yeni Shoreditch olarak anılıyor. Son dönemde herkes buraya taşınmaya çalıştığı için kiralar oldukça artmış. Sokak lezzetlerini bulabileceğiniz Maltby Street Market ve Druid Street Market caddenin havasına uyan yerler. Kafe Hej ve arkasındaki bahçesi iş çıkışı saatlerinde gerçek bir sosyalleşme alanına dönen The Woolpack favori mekânlarımdan oldu.

        Diğer Yazılar