Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜNYADA Türk olmanın zorluklarını bir kenara bırakırsak Türkiye’de bile zorlaştı bu iş. Mesela mankenler dünyasında İstanbul’da çalışan bir Türk mankenseniz işiniz zor. İş yapmanız gereken moda haftası döneminde “Ben Türk mankenlerle çalışmıyorum” diyen tasarımcılar yolları kapatıyor. Ha burada tasarımcılar da yerden göğe haklı. Türk modellerinin yüzde 80’i defile standartlarına uymuyor.

        Gerektiği gibi bakamıyor, yürüyemiyor, vücudunu koruyamıyor. Gösterilen kıyafeti beğenmeyip “Ben bunu giymem” diyebilme hakkını kendinde buluyor. (Bu durum da çok garip!) Şımarık kâğıt bebekler tasarımcıları öyle bir bıktırdı ki Türk modellere karşı bir önyargı var. Fakat bu sene Aslı Filinta podyuma sadece Türk modellerden bir kadro kurarak herkesi şaşırttı.

        MBFWI dönemi karşılaştığım model Gizem Barlak, tasarımcının “Ben yıllardır Avrupa’da iş yapıyorum ve Türk olduğum için sürekli geri planda kalıyorum. Ne kadar iyi iş yaptığını önemsemeden, Fransa’da iş yapıyorsam Fransızlara, İngiltere’de iş yapıyorsam İngilizlere öncelik tanıyorlar. O yüzden Türk modellerin burada aynısını yaşamasını istemiyorum” diyerek defilesini düzenlediğini anlattı. Sonuç da çok şık olmuş açıkçası. Aslı Filinta’nın bu girişimini kutluyor ama diğer tasarımcılara da hak veriyorum. Türk modellerin genelinin imaj tazelemesi şart. Yoksa her zamanki gibi yaşın yanında kuru da gidiyor.

        ********

        Nazan Öncel’in keyfi

        NAZAN Öncel’in son şarkısı ‘Kimler Gelmiş’i dinlerken bu sefer sanatçıyı anlamaya kararlıyım. Öyle ya, bizi şoke ettiği ‘Göç’ ve ‘Sokak Kızı’ albümlerinden sonra bir daha yollarımızın kesişmemesini neye borçluyuz? Göç gibi derinlikli, Sokak Kızı gibi başkaldıran farklı şeyleri dinledikten sonra, uzun süredir Öncel’in basit gitar akorlu şarkılarına mahkûm edilmemizin amacı neydi acaba? Tabii ki akla gelen tek açıklama Nazan Öncel’in bu şekilde müzik yapmak istediği, keyfinin kâhyası olmadığımız için de yaptıklarına karışamayacağımız oldu.

        Manuş Baba ile düetlenen ‘Kimler Gelmiş’ bende sadece “Nazan Öncel ne kadar iyi besteler yapıyordu değil mi” diye eskiye duyulan özlemi pekiştirdi. Neyse ki son albüm ‘Durum Şarkıları’ bu hafta içinde piyasaya çıktı ve korktuğumuz gibi olmadı. 2005 tarihli ‘Demir Leblebi’ albümünden sonra en dinlenebilir şarkıları içeren albümde ‘İllegal’ ve ‘Mükemmel Kusur’ öne çıkan şarkılardan. Sonuç olarak ‘Kimler Gelmiş’ albümün bütünüyle alakasız bir şarkısı olmuş. Çıkış şarkısı dikkate alınmazsa albüm parıl parıl parlıyor.

        *******

        Cinayet komedisi

        DOĞU Yücel ilk kitabından beri heyecan veren yazarlardan. Uzun bir geçmişi olmasa bile edebiyat adına o kadar güzel kitaplar yazdı ki yeni işini merak ettiğim köklü yazarların arasına giriverdi. Onun hikâyelerinin fantastik bölümlerine ilgi duyan biri olarak son kitabı ‘Kimdir Bu Mitat Karaman’ beni daha da şaşırttı.

        Okudukça kara komedi içeren bir cinayet hikâyesinin içinde olduğuma çok sevindiğim romanda Doğu Yücel, karakter analizlerini o kadar iyi yapmış ki sanki olayın geçtiği apartmanda oturan komşulardan biriymiş gibi hissediyorsunuz. Yeni Türkiye açılımlarını da içeren kitabın kurmaca tarafı da sosyal gerçeklikleri de fazlasıyla sürükleyici.

        Diğer Yazılar