Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘‘Böl-Yönet’’. Kavram, Makedonya Kralı 2. Filip’e (M.Ö. 382) dayanır. İçten karıştırarak hakimiyete ulaşmaktır özü. “Elini ateşe sokma, maşa kullan’’ temellidir. Birlik ve beraberlik sevmez. “Balık hafıza’’ (çabuk unutma) olur kozu. Hedefi seçer. Ufak farkları körükler. Bütünün içine fitne sokar. Yanlışın yolunu açar. Birbirine düşürür. İçten kemirir. Dermansız bırakır, teslim alır, bitirir.

        Tarihte “Sömürge İmparatorluklarının’’ kuruluşu bu yoldan geçti hep. Makedon kralından 100 yıl sonra Çin, üzerindeki Göktürk hakimiyetine karşı kullanmış bu yöntemi. Göktürk Devleti’ni tarihe böyle gömmüş. Günümüzde bile geçer akçe. Hindistan, Pakistan, Afganistan.

        Hamaslı-El Fetihli Filistin, Hizbullahlı-Hükümet yanlısı olanıyla Lübnan. Cencevit Milisli-Halkın İstiklal Ordusu ile Sudan, aynı şekilde Somali. Ukrayna ve Kazakistan. Tüm halkı Çinli olmasına rağmen Tayvan ile Hong Kong. Amerika’da Evo Morales ile ABD’ye kafa tutan Bolivya. İngiltere’deki IRA.

        Şii-Sünni çatışması yaşayan Bahreyn. Avrupa’da Çekoslavakya iken, Çek Cumhuriyeti-Slovakya ayrılması. Yugoslavya’nın Sırbistan-Bosna Hersek bölünmesi. Daha niceleri...

        29 ekim’de buluşalım

        “Güçlüyü küçük bağımsız devletlere bölmek, küçük devletlerin birleşerek tek devlet kurmalarını önlemek’’ olmuştur oyunun hedefi. “Doğu-Batı’’ bölünmüşlüğündeki Almanya’nın yeniden birleşmesine tek karşı çıkan yine Fransa idi mesela. Sovyetler Birliği, Avrupa’nın birleşmesine karşıdır hep.

        Dağılmış Sovyetler Birliği’nin yeniden birleşme, bileşmiş Avrupa’nın da dağılmama çabası gündemde hatta şu sıra. Condoleezza Rice bacımız makam terk etmeye yakın “BOP’’ diye bir şey telaffuz etmişti yakın geçmişte. Yankısı “Bom’’ oldu.

        Yeniden sahneye çıkarıldı milatlık oyun. Bacımız, ABD Dışişleri Bakanı idi “Ortadoğu’da Fas’tan Çin sınırına kadar 22 ülkenin siyasi ve ekonomik coğrafyanın değiştirilecek” dediğinde.

        Sorunu Suriye’deki IŞİD. Saldırdığı kutsalımız Atatürk ve bayrak. Yaşatılanlarla ile antrenmanlıyız bu tür krizlere. “Hayvan haddinden fazla terli’’ yemezliğindeyiz. İzmir’de, 7 gün sonra, 29 Ekim’de, Gündoğdu’ya bekleriz. “Atatürk’e, Bayrağımıza ve Cumhuriyetimize Sahip Çık. Birlik ve Bütünlük Mitingi’’ var saat 16.00’da. Miting adı bile ezber bozar.

        Yine göreceksiniz. Yemiyor bu millet be gülüm. Aynen “Gezi’’ denemelerinizdeki gibi.

        Diğer Yazılar