Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Turizmin içinde olmak tarçın gibidir; dilde hem tatlı, hem acı bir tat bırakır. Üstüne, memleketin kurtuluşuna bel bağlanan sektörde aktör olma ağırlığı yaratır profesyonelinin beline. Sokaktaki vatandaştan, devletin en yüksek makamına kadar her kişiyi ve kesimi ilgilendiren bir konudur çünkü gamı-tasası-kederiyle.

        Turizm, son 10 yılda kendini üçe katlamış durumda Türkiye’de. Hal ülkede böyle iken, ‘‘Bu mecradan herkes testisini doldururken, tek dolduramayan İzmir’’ dedi birisi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler söyledi bunu. Turizm bölgeleri yüzde 7-8 büyürken, İzmir’in son 10 ayda yüzde 7 küçüldüğünü ifade etti İşler. Hazırlattığı rapora göre İzmir’in ana pazardaki son durumu şöyle;

        ALMANYA: Almanya’dan İzmir’e gelen kişi sayısı son olarak yüzde 1.8 oranında geriledi. Adnan Menderes Havalimanı’na giriş yapan turist yüzde 0.2 arttı. Almanların deniz yoluyla girişleri ise yaklaşık yüzde 15’lik bir düşüş gösterdi..

        FRANSA : Fransa’dan İzmir’e gelenler yüzde 3,9 arttı. Adnan Menderes hava trafiğinde yüzde 8,8’lik yükselme oldu. Denizyolu ile gelen kişi sayısında yüzde 7 oranı azaldı.

        İTALYA : Bu yıl 10 aylık dönemde yüzde 15 gerilemeyle 138 binden 118 bin kişiye düştü..

        İNGİLTERE : 2014 yılı 10 aylık dönemde yüzde 13’lük düşüş gösterdi Adnan Menderes liman trafiğinde yüzde 1,2 artış gösterdi. Alsancak liman trafiğinde yüzde 47 düştü.

        HOLLANDA : Yüzde 12,6 ya yükseldi. Havayolu girişlerindeki payı da yüzde 12,6 oranında arttı. Denizyolu girişlerinde yüzde 28’lik bir gerileme yaşandı.

        BELÇİKA : Yüzde 2,5 artış gösterdi. Havayolu girişlerinde yüzde 6’lık bir yükselme görülürdü. Denizyolu girişleri ise yüzde 30 oranında azaldı.

        İRAN : İran, bu yıl gözle görülür bir gelişme göstererek ilk 10 aylık dönemde yüzde 46’lık paya ulaştı. Tamamına yakını havayolu ile İzmir’e giriş yaptı.

        DİĞER PAZARLAR : İzmir’in gelişme gösterdiği pazarlar içinde; Polonya, Yunanistan, Danimarka ve Belarus da dikkat çekerken, diğer yandan Avusturya, Norveç, Finlandiya gibi Avrupa pazarlarında ise daralmalar meydana geldi.

        Başarı; gelen turist ve elde edilen gelirle ölçüldüğü sürece bitmez bu tür alarmlar İzmir’de. ‘‘İstikrar, verimlilik, süreklilik, kalite, standart, servis ve hizmetler’’ sektörün göz ardı edilen tartışma konusudur çünkü. Anı, günü kurtarma refleksi yatar aslında bu İzmir’in testisini dolduramama meselesinin özünde.

        Herkesin diş fırçası vardır ama dişlerini fırçalamaz bazıları. Akıl da öyle; hepimizde var ama kimi kullanmamakta ısrarlı. Bu da öyle bir konu işte!

        Diğer Yazılar