Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu kentin gücünü oluşturabilecek ve fırsat teşkil eden neler var?” diye sorduğumuzda; karşımıza sade yanıtlar çıkıyor. Kentsel dönüşüm çıkmazı yok bunun içinde. Limanı ve tarihi var benim tespit ettiğim algı çerçevesinde. Yani Konak’tan Basmane’ye; Basmane’den Kadifekale’ye kadar uzanan 270 hektarlık alan. Bu değerlerin nasıl ayağa kaldırılacağıyla ilgili bir ayar tutturulamamasının sıkıntısını yaşıyor 10 yıldır İzmirli. Saygın, akıllıca, doğru, yerinde girişimlerin sadece dillerden ibaret kalmasından yana dertli kentli. ‘Sosyal nitelik’ taşıyan, yapılanmalar söz konusu İzmir olunca bir noktada tıkanıyor nedense.

        PROGRAMDA YOK

        İzmir kalkınmasının 2015 kalkındırmasında tarihi Kemeraltı’nın yine adı yok. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 2015 yılı için 20 milyonluk mali destek tahsisi yaptı. Programda, 10 ilçenin çehresinde yapılacak değişim açıklandı. Destek programı için tarihi Kemeraltı Çarşısı tartışmalarla aday gösterilirken, yönetim kurulundan yine onay çıkmadı. İZKA yönetimi iki ayrı proje ile İzmir’in 10 ilçesine destek olacak. Projeler kapsamında toplamda 20 milyon TL’lik kaynağın kullanılması hedefleniyor.

        İZKA mart ayı meclis gündemine almıştı konuyu. Çarşının ve İzmir turizminin geleceğini etkileyecek program tartışmalara yol açmıştı. Çarşı esnafından oluşan Tarihi Kemeraltı Kalkındırma Ortaklığı (TARKEM) ile İZKA arasındaki görüş ayrılığı yeni bir sorunsal boyut kazandı dünkü açıklamayla. İZKA; “Bakanlık kabul etmiyor biz ne yapalım?” cevabını vermişti Mart ayındaki o kavgada. Ve dün ateş düştü Kemeraltı esnafının içine. Çünkü çarşıya yine destek yok.

        OLUMSUZ ETKİLER

        Antik Agora Kenti’ndeki kazı çalışmaları da ayrı bir sorun. “Harç bitti, yapı paydos’’ boyutlu bir durum geldi gündeme. Bürokratik nedenlerle 3 aydır kazı çalışmaları durdu alanda. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı arasında her yıl yenilenen protokolün gecikmesi yol açtı krize. Tarihi akstaki kamulaştırmalar için 37.5 milyon TL harcayan ve Agora’da devam eden çalışmalara her yıl yaklaşık 1 milyon liralık destek veriyor İzmir Büyükşehir Belediyesi. Yaşanan çıkmaz, turizm ve kültürde liderliğe oynayan bölgenin ve esnafının kaderini olumsuz etkileyecek çözümlenemez ise.

        Esnaf” deyip geçmeyin. Bayramda gezemez, tatile gidemezler. Hasta yatamaz, hata yapamaz, surat asamazlar. Dükkanlarından bile çıkamazlar. Bir an bunları yapmak durumunda kalsalar bile, akıllarından dükkanı atamazlar. İzmir’e kabul görür ama İzmir esnafına reva görülemez bir durum yukarıdaki çıkmazlar!

        Diğer Yazılar