Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Hiçbir ciddi iş, hayal etmeden gerçekleşmez’’ felsefesi ile yola çıkıldı. “İzmir’in bugünü ve yarını adına bir düş kuralım’’ denildi. “Toprağı, denizi, insanı, hayvanı ve bitkisiyle tüm doğayı içeren bir düş’’ olacaktı bu. Coğrafi, tarihi ve kültürel değerleriyle eşsiz İzmir Yarımadası’nı yerel varlıklarıyla kalkındırmak hayal edildi.

        Yarımada Yerel Kalkınma Stratejisi kapsamındaki 5 ilçede 17 Proje desteklendi. 5,8 milyon TL kaynak aktarılıyor. Yerel yönetimle yakalanan bu senkronizasyon ile dünya ile entegre olma çabasındaki bölgeler için tekrar edilebilme olanağı var. Bunun ayrındı da Türkiye’de bir ilk olması. Bir anlamda öncü.

        Projenin geleceği; sosyal sorumluluk sahibi kuruluşların yanında, aynı bakışa sahip özel sektör girişimlerinin de döngüde yer almasına bağlı.

        Turizm, çevreyi koruma, arıtma tesisleri; projenin olmaz ise olamazı. Temiz çevrede, temiz denizde, temiz su-güvenli gıda ile kalkınma hedefi de projenin anayasası.

        ÇEVRE ODAKLI ADIM

        Varlık, doğa ve çevre odaklı bir adım. İçeriğinde; Hafta Sonu Turizmi, Gastronomi Turizmi, Tarih Turizmi, Spor Turizmi, Kırsal Turizm, Yerel Ekonomik İstihdam, Tarım Makineleri Ortak Hizmet Alanı, Ekolojik Köy ve Yerleşimler, Tematik park/kamp Alanları, Sanat ve Tasarım ile çevre yer alıyor.

        Spor aktivite yolları ile köy pansiyonlarında, yerel pazarlarda doğal hayatı yakalatmak amaç. Tarihi mirasa dokunup mitolojik hikâyeleri dinletmek amacın diğeri. Topraktan ve yeraltı sularından gelen çevreci ürün zenginlikler ile leziz ve şenlikli sofralar kurmak, pırıl pırıl denizde özgürlüğe uzatmak da diğerleri.

        Rehberi; toprağı ve insanı ile sonsuz bir kaynak olan, İzmir Yarımadası gezi rotaları. “Yürüyüş, Bisiklet, Zeytin ve Bağ Yolu ile Mavi Rota’’ ana başlıklar.

        ÜNİVERSİTELERİN İŞBİRLİĞİ

        Rotalar; plajlar, orman kampları, günübirlik turizm bölgeleri, kazı alanları, ören yerleri, müzeler, zeytinlikler, işlikler, bağlar, köy pansiyonları, yöresel lezzetlerle tatlanan mekânlar, pazaryerleri, şenlik ve festivaller ile kesişiyor.

        Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ile direksiyonda. Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin işbirliği var atılan adımda.

        Atılan adım; Yarımada projesi yalnızca merkez ve yakın yerleşimlere değil, uluslararası ağlar yardımıyla dünyaya da entegre olacak. Tarımdan turizme, çevreden yerleşime kadar bu uluslararası ağlar tarif edilmiş durumda. Bölgenin Akdeniz ülkeleri ile entegre olmasını sağlayacak potansiyeli var.

        Ultra spor yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivaller arayışı var. 350 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırma yolları arayışı da söz konusu.

        Denk gelmişsinizdir. “İzmir’e Doyamazsınız’’ sloganı ile bir tanıtım kampanyası dönüyor ulusal basın ve TV’lerde. Altı boş gelmesin. Yukarıda dillendirdiğim Yarımada Kalkınma Projesi, tam da bu sloganın doğmasını sağlayan olgu.

        “Bayram-Seyran değil, eniştem beni niye öptü?’’ durumu olarak algılamayın derim o nedenle.

        Diğer Yazılar