Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkede Turizm Bakanlığı var mı? Varsa ne zaman duruma el koyacak? Birileri açıklasın. Politik ve ekonomik gelişmelerin olumsuz yansımaları tamam. Kriz var mı? Var, hatta 2016’nın 2017’nin habercisi boyutunda.

        Ege’de eylül verileri, rekor düzeyde düşüşün sürdüğünü gösterdi. Sadece İzmir’de yılın 9 aylık döneminde yüzde 42,6 gerileme var. Hava yolu girişleri yüzde 31,9 azaldı, kruvaziyer trafiği yüzde 98,8 düştü. Kent 426 bin 81 turist kaybetti. Hava limanı girişleri yüzde 786 bin 432 kişiden 535 bin 763 kişiye indi. Deniz yoluyla gelen ise 37 bin 655 kişiyle ibaret kaldı.

        Kruvaziyer akışının bu genel düşüşte yüzde 38’lik paya sahip olduğu gerçeği durumu vahimleştiriyor. Zaten olmayan konaklamandan yüzde 4.6 kaybetmişsin. Durumun tek karşılığı; eskiden yoktu, şimdi hiç yok. “3 yıldaki kayıp 585 bin turist” deniyor. Zaten yüzde 40’a varanı denizden günübirlik geliyordu bunun. Kalanı da üç yılda tercih dışı bırakmış yöreyi. Bölgede hala hangi turizmden bahsediyoruz o zaman?

        SORUNUN PARÇASI

        Kusura bakmayın ama; ‘‘Turizm var mı sizde?’’ sorusuna ‘‘O ne? Yenilir bir şey mi?’’ diyaloğu konumundayız. “Sorunu söyleniyor, çözüm söylenmiyor.

        O zaman çözümü söylemeyenler de sorunun bir parçası demektir’’ diyebilirsiniz. Haklısınız da. Bu yöre “Laf çok, icraat yok’’ sözüne çok aşinadır zira. Konunun takipçisi ilgili bir sürü kurum var. Çözümleri her fırsatta dillendiriyorlar. “Tek çatı altında bir araya geldik’’ diyorlar arada. Ama ‘miş’ gibi yapıyorlar anlaşılan. Kusura bakmayın ama tek çatı altında dahi herkesin ayrı telden çaldığının belgesidir bu rakamlar.

        Antalya ve Muğla’ya sağlanan desteklerin İzmir ve Egeli turizmcilere de sağlanmasını istemeye eyvallah. İzmir’e direkt uçuşların artırılmasına eyvallah. İzmir’in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık eyvallah. Tarifeli seferlerden İzmir de destek almalı eyvallah. A sınıfı acentelere verilen 6 bin dolarlık uçak desteğinden İzmir de yararlandırılmalı eyvallah.

        TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ

        Acaba fiyatların Yunan Ada’larına oranla yüksekliği olabilir mi? Topyekun bir restorasyonun zamanı gelmedi mi? Herkes sorunları biliyor mu? Turizmin her paydaşı tehlikenin farkında mı?’’ Tamamının cevabı “Evet!’’ Eksik olan ne? Koordinasyon ve irade bence! Turizmde meslek birlikleri masaya birlikte oturma ve beraber hareket etme cesaretini biraz daha samimi gösterebilmeli. “-mış gibi yapanlar’’ olmasa; oyun bozanlar bir çekilse şöyle. Turizmci değilim ama ben bile görebiliyorum bunu artık.

        Diğer Yazılar