Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’in Expo tutkusu ve geçmişteki buna ilişkin maceraları hepimizin malumu. Bir öncekinde yaşanan hayal kırıklığı, bu yoldan dönmesine engel olmadı. Organizasyonu almak kentsel değil, bölgesel bir önem taşıdığından 2020 adaylığı için sessiz ama hummalı bir hazırlık var. Aradaki mesafelerin az olması nedeniyle; Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Kütahya ve hatta Afyon’un otak çıkarları gözetiliyor 2020 adaylığı için.

        Ege bölgesinin tanıtımına katkı ve yerelde kalkınma hedefleri doğrultusunda bağlı olarak tek tek hayata geçiriliyor. Hatta geçenlerde Expo 2020 adaylığı için hazırlanan tanıtım filmi ilişti gözüme. Orada da sadece kent değil, bölge vurgusu yapılmış. ABD’li sunucuların seslendirmesinde hazırlatılmış. Mükemmele yakın bir yapım.

        EKSİKLER

        Tanıtımda bir eksik ile tarihteki tüm medeniyetlerin uğrak yeri vurgusu var. Eksik olan; 12 kentin birleşerek kurduğu Ion Medeniyeti. İzmir’in 4 bin yıl önce adının Symirna, kurucusunun da kral Tantolos olduğundan söz ediliyor, sonradan 13. Kent olarak dahil olduğu İon ortak medeniyet devletinden söz edilmiyor. İzmir -Muğla arası tarihte böyle bir medeniyet, devlet, kent birliği hiç kurulmamış sanki.

        Adamlar yeryüzündeki doğaya entegre ilk kent mimarisinin mucidi, ama ‘‘yok’’ kabilinde. İzmir Büyükşehir Belediyesi yarımada aksında kurulmuş 6 antik İyon kentini (Ephesos, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai) birbirine bağlayarak Karaburun yarımadasını saracak “tematik yol” için alan çalışmalarını sürdürüyor. Ama Ion adını kullanmıyor.

        6 ROTA VAR

        Yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rotada oluşturulan Yarımada tarih yolunu bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması öngörülüyor. Düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivallerle 450 kilometreyi kapsayan rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. Ama Ion adını kullanmadan.

        Güzergah Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşacak olan “ana rotaya” tali güzergahlar da eklendi.

        Ion değil, Efes-Mimas Tarih Yolu kullanılıyor tarih yolu için. Merak ettim, araştırdım. Proje ‘‘Ion Yolu’’ adı ile hazırlanmış aslında. Ancak, tarih profesörlerinden biri “O ismin telif hakkı bende’’ diye ortaya çıkmış meğerse!

        Diğer Yazılar