Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anlam-ağırlık itibarı ile komşuluk, arkadaşlıktan öte. Yunanistan ile siyaseten lafta kalsa da komşuyuz. Rağmen, kuzey ve güney Ege ada sade vatandaşları ile komşulukta arkadaşlıktan öte ilişkilere sahibiz.

        Komşuluk kavramının barındırdığı değerleri hatırlayalım;

        Ortak bir kenarı paylaşan iki varlığa ‘‘komşu’’ deniyor. Hayati önemi olan insanlar topluluğudur kendileri. Dışarıdan olmalarına karşın, hayatınızı güllük gülistanlık hale getirebilmekteki başarıları şaşırtıcıdır. Varlıkları ile güven verendir. ‘‘En yakın bakkal’’ olma özelliği olandır. Başınız sıkıştığında kapısını çalabileceğinizdir. Evinde pişen her değişik şeyden size de bir tabak yollayandır. Size gelmiş tabağı doldurarak geri iade ettiğinizdir. Dış kapıları açık tutarak evleri birleştirdiğinizdir. ‘‘Bir de asansör önüne halı atsak tam olacak’’ diyebileceğinizdir. Muhabbetini özleyip, elinizde kahve fincanları-çikolata kapısını çalabildiğinizdir. Eksiğinizi ‘‘siz de var mı’’ diye sorabileceğiniz kişidir. Ardınızı kollatmayandır.

        Ülkem sınırları içinde sade vatandaşım; mahallesinde-sokağında-apartmanında bu komşuluk bilincini unutmaya yüz tutmuş durumda. Garip bir çelişki; yine aynı sade vatandaşlarım, söz konusu Yunanistan’ın kuzey-güney adaları olunca bu değere sıkı sıkıya bağlı. Türkiye’nin kıyı Ege’si ile Yunanistan’ın Ege Adaları sade vatandaşları, tadından yenmez bir komşu-komşuluk ilişkisi yaşıyor.

        Buna rağmen; Sadece yürüme eylemi ile bile çıkarmayı başardıkları seslerden dolayı, ‘‘birer fil olmalarından’’ şüphelendiğimiz üst kat komşumuz halinde Yunanistan Devlet İradesi. Tepemize silkelemekte ısrar ettiği halı vesilesi ile karakolluk olmak üzereyiz. Kendisi babasının evinin duvarına izinsiz poster bile asamazken, benim evimde sürekli çekiçle-matkapla bir şeyler çakar haldeler üstelik.

        İLİŞKİLERİ ARTARAK GÜÇLENDİ

        Konuyla ilgili bugüne kadar 5 yazı kaleme aldım. Bu, altıncı. Gelelim esin yazının esin kaynağına. Yunanistan’ın Ulusal Günü nedeniyle İzmir Başkonsolosu Papoulia ülkesi ve devlet siyasi iradesi adına resmi sayılacak bir değerlendirme yaptı. Özetle; “Her iki ülkenin ticaret, turizm ve kültürel ilişkileri artarak güçlendi. Yapılan çalışmalar çok büyük fayda sağlamıştır. Kişisel düşüncem, her iki ülkenin yaptığı bu güzel çalışmalarla kapasitelerini arttırarak diğer ülkelere örnek olacağıdır. Dikkatimi çeken en önemli olay tanıştığım Türk insanlarının en iyi dostlukları Yunan halkı ile kurmaları. Aynı ilişkileri Türkiye sınırına yakın Yunan adalarından da duyuyorum.’’ dedi.

        Adalardaki sade Yunan vatandaşları ve İzmir Başkonsolosu’nu tenzih ederek söylüyorum. Sadece lafta kalmayacak bir kavramdır dostluk. Cumhurbaşkanınızın bize ait adaya bayrak çekme törenine eşlik etmesinin haftasında, rağmen uzattığımız eli de inkar edemezsiniz herhalde. Seferihisar ilçemizden Kos adasına gemi seferleri başlatıldı. Türk insanına alternatif soluk, Yunanistan adalarına ekonomik katkı olsun diye. Bizim cebimize giren yok üstelik. Çıkan var. Hatta Sirtaki kurslarına para akıtıyor benim memleketim insanı.

        Sizin Sirtakiniz, bizim Zeybeğimiz gibi mert ve net figürler içerir aslında. Yine gaza gelip, kıçı-başı oynayan figürler ekletmeyin gözünüzü seveyim o güzelim Sirtakinize!

        Diğer Yazılar