Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tarla-Pazar farkı; ürettikten sonra ne tür işlemlerden geçiyor da o paraya geldiğini anlamadığım durumdur.

        Habertürk Egeli’nin konuya gösterdiği duyarlılığa, yerelde Haber Hürriyeti İmtiyaz Sahibi İbrahim Irmak da sık-sık eşlik eden İzmirli gazetecilerden.

        İnternet gazetesindeki köşesinde; “Önce Patates üreticisi çöktü. Bayramdan önce 20-25 kuruşa düşen fiyatlar nedeniyle Ödemişli üreticiler, ‘Biz bittik’ diye feryat etti. Ardından bostancının, ‘Biz bittik’ feryatları yükseldi. Oysa 110 kilometre ötedeki İzmir’de patatesin de karpuzun da 5-10 kat fiyattan satıldığını gördük’’ yorumuna dayanarak kendisini aradım.

        Ödemişli üretici bir aile ferdidir. Alana ve konuya bizden daha hakimdir. Başladı anlatmaya; “Ödemiş’te tarlada 20 kuruş olan patates, sadece 110 kilometre ötede 2.49 TL’ye satıldı. Ardından karpuzcu. Tarladan çıkışı ile markette satışı arasında uçurum da değil, uzay boşluğu var. Tarladan 6 kuruşa veren de var, 20 kuruşa veren de.

        KARPUZLAR YERLERDE

        Ödemiş Eski İstasyon yanındaki pazar yerinde dizi dizi traktörler dolusu karpuz, yakıcı sıcağın altında alıcı bekledi. ‘Bir traktör karpuz, (3000 kilo) 500 lira’ diye bas bas bağırdı üretici. Kilosu sadece 16 kuruş yani. ‘Yaz abi halimizi’ diye feryat edip, koca koca karpuzları yere vurdular.

        Karpuz tarlada 15-20 kuruştan satılıyor. 15 kuruşa tarladan çıkan malı, aracı 75 kuruşa satıyor. Bostancı hiçbir şey kazanmıyor. Pazarlık etmeye kalkana ‘sen bilirsin’ diyorlar. Tarlada kalıyor, yanıyor karpuzlar. Karpuz tarlada kaldıktan 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Sararmaya başlar.” Büyük kentlerde sadece üreticilerin satış yapabileceği yerler açılmadığı sürece, tarla-pazar rakamları arasındaki uzay boşluğu sürecek gibi görünüyor benin anladığım. Diyelim ki açılmadı; bir yol daha var sanki. O da kooperatifleşme.

        Ekonomist değilim ama aksi durumda, ‘‘bostanı da ithal yiyeceğiz’’ sanki söz konusu gidişle. O zaman bunun adı ne olur sizce? Araştırdım, ben söyleyeyim; tam karşılığı ile ‘‘Ekonomik Darbe!’’

        Başlamadan durdurulmalı bence.

        Diğer Yazılar