Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LAO Tzu (ö. MÖ 531) Taoizm’in kurucusu, kadim Çin’in en önemli düşünürüdür. Lao Tzu’nun antik dönem Çin kültür ve edebiyatının önemli eseri olan “Tao Te Ching” (Yol ve Erdem), ahlak ve erdemin dayanağı olmuştur. Aşağıdaki sözler Anahtar Kitaplar’dan Osman Yener’in çevirisiyle yayımlanmış Tao Te Ching’den. FETÖ’den, terörden, trafik kazalarından ve hüzün veren her şeyden uzak bir bayram dileğiyle...

        29. SÖZ

        Dünyayı elde etmek istersen, ve bunu yapmak için tertiplere girersen, sonunu getiremezsin. Dünyadaki en yüce araç, tertiplere girmekle yapılmaz. Tertiplere giren onu bozar; sıkı sarılan kaybeder.

        57. SÖZ

        Sivil yönetimde açık seçik davran, askeri harekâtta düşmanı şaşırt; dünyayı fethetmek istiyorsan, kimsenin işine karışma. Bunları nereden biliyorum? Tabular çoğaldıkça, halk yoksullaşır; halk hüner sahibi oldukça, anlamsız şeyler üretmeye başlar; yeni yasalar çıkardıkça, hırsızların sayısı artar

        58. SÖZ

        Yönetim müdahaleci değilse, insanlar saf ve temizdir. Yönetim saldırgansa, insanlar talepkârdır. Şansla felaket iç içedir, bir zincirin halkaları.

        59. SÖZ

        İnsanı yönetip kutsala hizmet ederken, sadelikten üstün yöntem yoktur. Yalnız sadelik işleri hızla iyileştirir; hızla iyileşme gücü çoğaltır. 64. SÖZ İnsanoğlunun işi, bitmeye yüz tutarken bozulur. Başta ne kadar özenliysen sonundada öyle ol, böylece hiçbir şey bozulmaz.

        66. SÖZ

        Nehirlerin ve denizlerin seviyesi, yüz küçük ırmaktan aşağıdadır; bu yüzden nehirler ve denizler yüz küçük ırmaktan üstündür. Böylece kral (bilge) halkın üstünde olmak isterse, alçakgönüllü sözler söylemeli; onlara yol göstermek için, geride durmalı. Üstte olup halkı ağırlığıyla ezmemenin yolu budur. Yol gösterip halkın kafasını karıştırmamanın yolu budur.

        75. SÖZ

        Halk açsa, yöneticiler fazla vergi aldığı içindir. Halk huzursuzsa, yöneticiler halkın işine karıştığı içindir. Halk ölümü önemsemiyorsa, yöneticiler hayata çok bağlandıkları içindir.

        76. SÖZ İnsan doğarken yumuşak ve güçsüzdür; ölürken sertleşir ve katılaşır. Ağaç filizlenirken yumuşak ve esnektir; ölünce kurur ve solar. Gerçekten de katılık ve güç ‘ölümün yoldaşıdır’, esneklik ve güçsüzlük ‘yaşamın yoldaşıdır’. Böylece odunu sert olan ağaç kesilir.

        78. SÖZ

        Yeryüzünde hiçbir şey, sudan daha zayıf ve daha yumuşak değildir. Ne var ki su sert ve güçlü şeylere saldırırsa, hiçbiri onun yolunda duramaz, çünkü onu değiştiremez. Böylece zayıf güçlüyü yener, yumuşak da sert olanı. Bunu herkes bilir, ama kimse bunu kullanmaz.

        81. SÖZ

        Doğru sözler kulağa hoş gelmez; Hoş sözler doğru değildir. Doğru olan gösteriş yapmaz, gösteriş yapan doğruluktan sapar.

        Diğer Yazılar