Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni yılın ilk yazılarından birisini engelli sporunun dünyadaki gelişmelerine ayırmış ve yazımın sonunu şöyle bitirmiştim:

        “Engelli sporunda zirveye çıkabilmek için merdivenin eksik kalan basamağını tamamlamalıyız.” Buradaki çıkış noktam; Birleşmiş Milletler’in engellileri “entegre etmek” yerine, engellileri hayata dahil etme (inclusion) konusunda verdiği yaptırıcı karardı. Kısacası Birleşmiş Milletler; “Engelliler için otobüs yapmayın, engellilerin de yararlanacağı otobüsler yapın” diyor.

        Bu felsefenin ve bu bakış açısının spora yansıması ise; engelliler için spor federasyonları oluşturmak yerine engelli spor branşlarını ilgili uzman branşların içine almak.

        Geçtiğimiz hafta Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın bu konu ile ilgili açıklamaları geldi. Engelli spor federasyonlarında yeni bir dönemin başlayacağının işaretini de verdi. Bazı engelli branşların ilgili branşın federasyonuna bağlanabileceğini söyledi.

        Mesela; Tekerlekli Basketbol Takımı’nın Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunan 16 branştan birisi olarak mı yoksa yıllardır en üst seviyede organizasyonlara imza atmış Basketbol Federasyonu tarafından mı daha başarılı organize edilebilir? Geçtiğimiz günlerde Ankara Arena’da All Star etkinlikleri sırasında bu soru aklıma geldi... Uzun yıllar yöneticilik yaptığım Basketbol Federasyonu, yıllardır başarıyla düzenlediği All Star organizasyonuyla binlerce seyirciyi tribünlere ve televizyon başına çekerken niçin Tekerlekli Basketbolcularımız da aynı organizasyonda yer almasınlar. Niye Anadolu Efes’in, Galatasaray’ın ulusal ve uluslararası maçlarından önce Tekerlekli Basketbol kulüplerimizin maçları oynanmasın! Oldukça uzman ve tecrübeli kadrolara sahip Basketbol Federasyonu kadroları ile Tekerlekli Basketbol’un kısa sürede büyük bir ivme kazanacağını söyleyebiliriz. Lig maçlarının yayınlanması ve sponsorluk görüşmelerinde Basketbol Federasyonu, Tekerlekli Basketbol için de yeni kaynaklar yaratabilir. Spor Genel Müdürülüğü ilgili branşın gelişmesi için Engelli Spor Federasyonları’na verdiği ödeneği, ilgili branşı organize eden Federasyona verebilir. Bir örnek de futboldan.. İngiltere Futbol Federasyonu, 1999 yılından itibaren tüm engelli futbol branşlarını kendi bünyesine kattı. İngiltere’nin futbol konusunda ki en üst örgütlenmesi İngiltere Futbol Federasyonu böylece engelli futbolu/engelsiz futbolu ayırımı yapmaksızın üst seviye de çalışmalara imza attı.

        Ülkemizde engelli futbolunun özellikle de ampute futbolun gelişmesinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun finansal desteğinin yanı sıra iletişim, teknoloji, pazarlama alanında yaptığı stratejik hedefler sayesinde olduğunun da altını çizelim.

        Bugün ülkemizde Tekvando Federasyonu kendi bünyesinde Paratekvandoyu da başarıyla organize ediyor.

        Geçenlerde ülkemizi ziyaret eden NEW HAMPSHİRE Üniversitesi’nden Dr. Michelle Grenier’nin, kaynaştırma konusundaki sözleri çok önemli... Artık Dünya, engelli-engelsiz ayrımından vazgeçerek, Inclusion yani dahil etme, birlikte olma programları üzerinde çalışıyor. ABD’de özel gereksinimi olan çocukların yüzde 95’i kaynaştırma eğitimi almış.

        Gerçek hayata dahil etme de bu olsa gerek. Bunu öncelikle neden spordan başlatmayalım!

        Diğer Yazılar