Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Babası ve iki kardeşiköydeki yerlerini satıp eşek ve katır sırtında Ankara’ya gidiyor. İki odalı bir gecekondu yapıp yerleşiyorlar. Baba gündüz inşaatlarda amelelik yapıyor; oğlu da gece mimarlıkta okuyor gündüzleri babasının yanında çalışıyor.ÇinçinBağları’ndayaptıkları gecekondulara annesiyle birlikte eşeklerin üzerinde su taşıyorlar. Üniversite bittikten sonra da Ankara’da kat karşılığı iş merkezi yapmaya başlıyorlar.

        “Allah nasip etti, Ankara’nın en büyük müteahhit şirketi olduk,” diye anlatıyor Salih Bezci başarı hikayesini Ali Eyüboğlu’na.

        İnşaat sektörüne gecekondu yaparak girenBezci’nin adını ben de pek çoğunuz gibiBodrum’a yaptığı gecekonduyladuydum. BayramdaCumhurbaşkanı Erdoğan’ın da denetlediğio süper lüks otel-rezidans karışımı yapılaşmanın sahibi. Her bir dairesi milyonlarca Euro’ya satılacakGöltürkbükü-Yalıkavakarasındaki yapılaşmanın tek bir adı varama.Gecekondu gibi gözüküyorsa, gecekondu gibi yapılmışsa, yapan da gecekonducuysa adı isterse cafcaflıbir isim konsun, ister Hilton’un CurioCollection” serisine dahil edilsino bir gecekondudur.

        MUHALİF BELEDİYE VE MEDYA ELELE

        Deniz doldurulmuş, sabahlara kadar inşaat yapılmış, şikayetler üzerine jandarmayla kovalamacayaşanmış, denetimden kaçılmış, ağaçlar kesilmiş, mahkeme durdurmuş ama sonuçta o dev gecekondu el değmemiş koyda yükseldi. Şimdi infial yaşanır, bir süre sonra da sindirilir, unutulur, hatta bugün itiraz edenler de oralarda güneşlenmeye başlar. Daha evvel öyle olmadı mı? Tecavüz edilen koylarda siteler, lüks oteller yükseldive yerli turist de bunu kanıksadı.

        Bu gecekondu da yapanın yanına kar kalır; önemli olan Türkiye’de inşaatı bitirebilmek, sonra kitabına uyduruluyor, af falan çıkıyor zaten.

        Kaldı ki bu gecekondu sahiplerinin de söylediği üzere belgeli. Bodrum Belediyesi’nden inşaat iznini almışlar.Bodrum Ticaret Odası üyeliğinden belediye başkanlığına geçiş yapan lokantacı esnafve muhalif partiden seçilmeMehmetKocadon,Ankara Ticaret Odası’nın eski başkanı Bezci’ye izni vermişzamanında.

        Koskoca inşaatın ancak neredeyse bitince infial yaratması da ayrı bir trajedi. Deniz yıllardır dolduruluyor, ağaçlar yıllardır kesiliyor halbuki. Zamanında yaklaşan tehlikeyi duyuranların sesi de medya tarafından bastırıldı. Görevlerinden biri kamunun yanında olmak olan gazeteciler gecekonducuların PR şirketleri tarafından kullanıldılar çünkü.

        İktidar-muhalif basın demeden şöyle kaba bir arşiv taraması yapın vebasındaki çürümenin merkezlerimagazin ekleriveekonomi sayfalarındaSalih Bezci ve “vizyonu” hakkındaki yazılanlarıokuyun. Dünya, Milliyet, Türkiye ya da Sabah gazetelerinde Bodrum’da yapılacak bu yatırım, lüks rezidanslar, Hilton’un “CurioCollection” markası hakkında yapılanövücühaberlerle birlikte yükseldi bu ucube.

        “Babamın vizyonuydu,” diyor Efe Bezci bir gazeteye Bodrum’daki bu dev gecekonduyla ilgili. ProjelansmanınaSafiye ve Faik’i davet etmişler; vizyon buradan belli.

        Bir tek o dönemana akım medyadaHabertürk’teSerpil Yılmazbas bas bağırıyor, ağaç ve doğa katliamına isyan ediyor, bakanlığı göreve davet ediyordu.

        NASIL BİR SERVET VARMIŞ

        Kendisini doğanın dostu, çevreci olarak tanımlayan, bu kültürün öncüsü olduğu iddiasındaki Atlas dergisi ise Bodrum’da doğa katliamı yaşanırken Salih Bezci’yle Anadolu’yu geziyordu. Milliyet’ten Ali Eyüboğlu da bu gezilerden birine Kızılcahamam’da katılmışve Bezci’yle tanışmış. Atlas dergisi ve Ankara Ticaret Odası böyleortakbaşka geziler de düzenliyorlarmışzaten.

        Alice’in dikkatini dergiye tahsis edilen 11 tane SuzukiVitaracipin yanı sıra ATO üyelerinin süper lüks araçları dikkatini çekmiş. ATO üyeleri yol olmayan yamaçlarda lüks arabalarıyla şovlar yapmış, Bezci de Mercedes cipini öyle bir sürmüş ki Alice “Para çok herhalde, demişhaklı olarak.

        Bunun üzerine Atlas’ın yöneticisi de “Böyle onlarca cipi parçalasa ne olacak, tanıştırayım seni de bak nasıl bir servet var onda,deyivermişbiz de “Allah nasip etti” diye başlayan bu servet macerasını böylece öğrenmiş olduk.Alice yılların kurdu, bu servetlerin nasıl yapıldığını iyi bilir. En azından tarihe not düşmüş.Gün geldi, birine lazım olduişte.

        Ya ATO’nun servetinden gözü dönen Atlas yöneticisi? Ya Bodrum gecekondusununPR’ınaortak olan diğer gazeteciler? Hepiniz oradaydınız.

        REKLAM

        ***

        İktidar yerine muhalefeti eleştirmek üzerine

        Muhalif çevreler hala mücadelenin eşit şartlarda yürüdüğünü zannediyor olmalı ki Ekrem İmamoğlu’nun tatil yapmasına dair eleştirilere karşı çok öfkeliler. “Reis de tatildeydi,” diyen çok.

        İyi de “Reis” kendisini kanıtlamak zorunda olan çiçeği burnunda bir siyasetçi mi?

        Kaldı ki Tayyip Erdoğan’ın bugünlere gelmesinin altında yatan en önemli faktör İstanbul belediye başkanlığındaki performansıydı.

        Bu sayede yıllarca Refah Partisi belediyeciliği diye bir algı oluştu halkta. Bu sayede de yıllarca seçim kazandı.

        Oysa Ekrem İmamoğlu daha ilk seçimini kazandı ve kendisini kanıtlaması gerekiyor.Yakaladığı bu muazzamrüzgarıkolayca kaybetme riski var, çünkü hiçbirimiz henüz nasıl bir siyasetçi ya da belediye başkanı olacağını bilmiyoruz. Burüzgarınkalıcı olup olmadığını da.

        Kesin olan tek şey algının gerçekten daha önemli olduğu. İlk algı sınavında da başarısız oldu, “boş işler” demek yerine buradan ders çıkarmalı. Çıkardığına, bu hatayı tekrarlamayacağına da eminim çünkü dersini çok iyi çalışan bir siyasetçi.

        Hatırlatmalıyım ama…

        Dünyanın bütün başarılı siyasetçilerinin anılarında görevde olduğu süre boyunca tatil yapamamaktan, ailelerine vakit ayıramamaktan, çocuklarının büyümesini görememekten dolayı şikayetleri yer alır.

        Oyunun kuralı bu,burasıSüper Lig.

        Diğer Yazılar