Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Daha sadece birkaç gün öncesine kadarCoronavirüsüDonald Trumpiçinadetagökten yağan nimetti.Başkanlığı boyunca en yüksek kamuoyu desteğine ulaşmış, her akşam düzenlediği basın toplantıları izlenme rekorlarıkırıyordu.Kriz anlarında Başkan’ın etrafında toplanan Amerikan halkı bu bilinmez “Çin virüsünün” üstesinden gelmesi için deTrump’agüveniyordu.

        Seçim yılında tüm olumsuzluklara, kötü giden ekonomiye, virüsün 26 milyonu işsiz bırakmasına, 50 bin Amerikalıyı öldürmesine rağmen yıldızı parladı. Her gece ekrana çıkıp kamuoyunu bilgilendirme adına“TrumpShow” düzenlemeyebaşladı. Bir medya yıldızı olduğu için de nasıl ilgi çekeceğini çok iyi biliyordu, basın toplantılarıratingrekorları kırdı.

        Perşembe günü “TrumpShow” son kez yayınlandı—en azından şimdilik. Yayından kalkmasının sebebi deratingdeğil, bizzatTrump’ınbir türlü açıklayamadığı o çamaşır suyu tavsiyesi.

        EN YAKININDAKİLER BİLE SAVUNAMIYOR

        Normal şartlarda böyle ipe sapa gelmez teorileri yaFoxNews’denya daTwitter’danduyar, sonra da basın toplantısında tekrarladı. Bu sefer nasıl aklına geldiğini kimsenin kestiremediği bir şekilde virüsü hızlıca öldüren dezenfektan ve çamaşır suyunun bir şekilde vücuda enjekte edilmesinin araştırılmasını önerdi.Trumpgibi en olmadık lafları bile rahatça edebilen biri bu sefer en yakınındakileri bile şaşırttı. Başkan’ın yakın çalışanları kendi aralarında nasıl böyle bir sorumsuz laf edebileceğini sorguluyorlar…Bir de nedenTrump’ınher şey iyi giderken kendini baltaladığını.

        Ana akım medyada hemen “Sakın çamaşır suyu içmeyin” uyarıları çıktı. Rakip başkan adayı Biden da bu uyarıyı tekrarladı. İnsanlar belki aldanır, dener diye ısrarla bunun yanlışlığı vurgulandı. GerçiTrump’ıntavsiyesinien azındanTürkiye’de bir kişinin dinlediğiortaya çıktı: Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde virüsten korunmak için etil alkol ve dezenfektan içen bir kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Fazlasıyla YHA (Yalan Haber Ajansı) kokuyor ama artık hiçbir şey bizi şaşırtmıyor,değil mi?

        OysaTrump’aen yakın televizyon programı “FoxandFriends” bile bu dezenfektan açıklamasının neresinden tutacağını bilemedi. ÖnceFoxveBreitbartgibi Başkan’ın medyasıbu saçmalığabilimsel kılıf uydurmaya, olmadık akademik çalışmaları öne sürmeye çalıştı. AmaCumasabahı “FoxandFriends”deısrarla çamaşır suyu ve dezenfektan içilmemesi konusunda izleyiciler uyarıldı. Gerçimasadabulunanlardan“Dr.Oz”bu konuda yorum yapmadı.

        Dezenfektan açıklamasından sonraki ilk basın toplantısınıTrumpkısa bir açıklamayla geçirdi, hiç soru almadı. Hafta sonu ise basın toplantısı yoktu, onun yerinetweetsaldırısı geldi.Meğerse “sarkastik” bir yorumyapmış ve bunu “Noble” ödüllü gazeteciler çarpıtmış. Aslında demek istediği Nobel. Kim bilir, belki detelefon otomatik olarakdüzeltti. Gerçi Nobel de gazetecilik ödülü değil; Başkan belli ki Pulitzerdemek istiyor.

        Normal şartlardaTrump’ınalaycı bir yorum yaptığına inanırdım, çünkü New York’a özgü tepeden bakan bir mizah anlayışına sahip. Zaman zaman gazetecilerle ya da rakipleriyle böyle dalga geçiyor. Ama bu seferki dezenfektan açıklamasını defalarca izledim, hiç kimseyi “sarkastik” odluğuna ikna etmek mümkün değildi.

        Başkan birazCoronayorgunu mu acaba?

        Trumpson basın toplantılarında gazetecilerin kendisine yönelik düşmanca sorular sormasından bunaldığını da söyledi. Vaktini daha verimli kullanmak istiyormuş. Bundan sonra basın toplantısı yapmayacağı olarak yorumlandı bu açıklama. İki günlük sessizlikten sonra bugün yeniden Beyaz Saray podyumuna çıkıp “TrumpShow”a devamedip etmeyeceğini göreceğiz.

        Şimdilikse her şeyratingdeğil.

        ANKETLER İYİ DEĞİL

        Aslında bukararTrump’ınkendisine kalmayabilir. Zira Cumhuriyetçiler son birkaç gündür panik halinde 2020 seçimlerini ilk kez kaybedebileceklerini düşünüyorlar.Trump’ın fanatik bir kitlesi var, ama bu seçimi kazanmaya yetmiyor.ABD’nin büyük çoğunluğuTrump’ınbu süreci pek iyi yönetemediğini düşünüyor, ülkeyi erkenden açmaya karşı.

        Başkan’ın açıklamaları hem kendi koltuğunu hem de kritik önem taşıyan Senato seçimlerini etkileyecek. Cumhuriyetçi Parti’nin veFox’unanketlerinde birçok kritik yerdeTrumpve Cumhuriyetçi senatörlerin geride görünmesi parti içinde panik yarattı.

        En önemli eyaletlerden biri de hafta sonu ülkeyi yeniden açmak için protestoların düzenlendiği Michigan. 2016’da Clinton’ın aralarında Michigan’ın da olduğu üç eyaleti kaybetmesi başkanlığa mal olmuştu. Şimdiyse Michigan ve Pennsylvania’daki anketlere göreTrumphata payının da ötesinde geride gözüküyor.

        GerçiKasım ayınadaha çok zaman var veeskiden Türkiye’ye göre çok daha az sürprizli bir ülke olan ABD de değişti. O yüzden bugün anketlerde görünenle yarın olacaklar birbiriyle çelişebilir. Tam yayından kalktı derken “TrumpShow” ikinci sezonuyla ekrana dönebilir.

        Diğer Yazılar