Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerikan liberallerinin en büyük hayali birkaç sene önce Altın Küreler sırasında neredeyse gerçek olacaktı. Ödül alan Oprah Winfrey neresinden bakarsanız bakın başkan adaylığı kampanyasının başlangıcı denilebilecek bir konuşma yaptı. #MeToo hareketinin zirvesiydi, Oprah da “Yeni bir şafak doğuyor,” diye herkesi gaza getirdi. #Oprah2020 etiketlerinin milyonlarca kişi tarafından paylaşılması hemen ardından geldi. Daha gece bitmeden insanlar kendi aralarında bir televizyon şöhretinin Amerikan Başkanı olup olmayacağını tartışmaya başladı. “Onu şöhret diye küçümsemeyin,” diye Oprah’yı savunanlar oldu. “O bir iş kadını, bir CEO.” Sonuçta aday olmadı, ama olsaydı kazanır mıydı? Ronald Reagan, Arnold Schwarzenegger ve hatta Donald Trump siyasette kazandıysa Oprah da başkan seçilebilirdi.

        Dün resmen Pennsylvania senatörlüğü için yarışa girdiğini açıklayan Dr. Mehmet Öz de şöhretine güveniyor. Oprah’nın kendisi siyasette değil, ama en zararlı keşiflerinden Dr. Öz yıllarca televizyonda edindiği şöhreti en kritik konumlardan birine taşımanın peşinde. Geçen haftalarda siyasete girme ihtimali doğru mu değil mi diye tartışılıyordu, hatta Cumhuriyetçi Parti bile gafil avlanmıştı. Ama dün Senato’daki o sandalyenin sahibi olma biraz daha kolaylaştı.

        REKLAM

        SİYASİ GÖRÜŞÜ YOKTU

        Dr. Öz’ün siyasi görüşü bugüne kadar bilinmiyordu. Ama Trump yıllarında ona çok yakınlaşmış, hatta televizyonda göstermelik bir şovla sağlığı tartışılırken onun ne kadar sağlıklı olduğuna dair teşhis bile koymuştu. Son yıllarda tıp dünyasında itibarını epey kaybetti Öz. Televizyon programında “mucizevi” gibi abartılı sözlerle tavsiye ettiği balon zayıflama ilaçları yüzünden Senato’da halkı kandırmaktan dolayı ifade vermek zorunda bile kaldı.

        Daily Beast’te Dr. Daniel Summers kaleme aldığı yazıda “Lütfen Dr. Öz’ü seçmeyin, o mesleğimizin yüz karası,”çağrısını yapıyordu Pennsylvania seçmenine. “Yüz karası” demesi boşuna değil, çünkü Öz yıllardır hurafeleri bilim adına satmaya çalışıyor. Obeziteye iyi geleceğini düşündüğü “yeşil kahve”den tutun da bir dolu uyduruk çözümü var. Televizyona çok fazla ağırlık verdiğinden cerrahlığı ihmal ettiği de geçmişte meslektaşları tarafından dile getirilmişti. İyi cerrahın sürekli ameliyat yapması gerekiyor, oysa Dr. Öz ancak televizyon çekimlerinden fırsat buldukça hastaneye uğruyordu.

        Ancak en büyük prestij kaybını geçen sene salgın sırasında hydroxychroloquine adlı sıtma ilacını COVID-19’un çaresi olarak sunduğunda yaşadı. Bir ara okulların açılması karşılığında nüfusun yüzde iki-üçünün ölmesinin iyi bir değiş-tokuş olacağını bile söyledi. Bu sözler makul insanlarda şok etkisi yaratırken kulak kabartan bir kişi vardı ama. Donald Trump da benzer hislerdeydi, o da mucize çözümler öneriyordu ve Dr. Öz’ün kendisini onaylamasından memnundu. Böylece Beyaz Saray’la doktor arasındaki bağlar daha da yakınlaştı. Siyasete girişin temeli oralarda atıldı.

        REKLAM

        Dr. Öz’ün adaylığını Trump’ın her akşam izlediği, hemen her yayından sonra da telefonda konuştuğu Sean Hannity’nin Fox’taki programında anlatması da stratejik. Aşırı sağcı Washington Examiner’a yazdığı makalede adaylığını açıklarken de kendisini tam Trump seçmenine göre konumlandırıyor. Pandemi sırasında yerel yönetimlerin çok başarısız bir sınav verdiğini, okulları kapattığını, parkları yasakladığını söylüyor; Amerika’da otoriter yöntemlerin kullanılmasından endişe duyuyor. Tam da Cumhuriyetçilerin hoşuna gidecek cümleleri de ezberlemiş: Düşük vergi, enerji bağımsızlığı, küçük hükümet ve kapitalizm. Trump’ın desteklediği aday yarıştan çekilmek zorunda kaldığı için – eski eşi evde şiddet uyguladığını açıkladı – seçilme şansı da hiç fena değil. Pennsylvania seçmeni kendilerini temsil etmek isteyen adayın eyalette yaşamadığını bile önemsemeyebilir.

        BU KOLTUK ÇOK ÖNEMLİ

        Şu anda 50-50 bölünmüş Senato’da bir sandalye bile çok önemli. Senatörler zaman zaman başkanları rehin alacak kadar güç sahibi olabiliyorlar. Joe Biden’ın geçirmek istediği paketler kendi partisindeki iki senatör tarafından sürekli engellendi, kesildi, biçildi, koskoca Beyaz Saray o iki senatörü memnun etmekle uğraşıyor aylardır. Dr. Öz seçilirse konumunu böyle kullanabilir, kısa sürede epey de güçlü bir figüre dönüşebilir. Senatörler altı sene görev yapıyor, dolayısıyla bu gücü bir sonraki başkan kim olacaksa o dört yılda da sürecek.

        Bu tek bir sandalye Türkiye için de hayati önem taşıyor. Türkiye-ABD ilişkileri yakın zamanda düzeleceğe benzemiyor. İleride olası bir yaptırım söz konusu olursa Dr. Öz nasıl oy kullanacak, gerçekten merak etmeye değer. O tek bir oyun peşinde çok fazla çıkar grubu var ABD’de ve büyük paranın döneceği Pennsylvania seçimlerinde birbirleriyle yarışacaklar.

        Buraya yazayım, FETÖ bir yandan yeni soyadıyla Enes Kanter’i de siyasete hazırlıyor. O da tıpkı Trump ve Öz gibi Fox News üzerinden geleceğin altyapısını kuruyor. Kim bilir, belki de Amerikan siyasetinin geleceğindeki en ilginç çekişme Öz ve “Freedom” soyadlı iki şaklaban Türk arasında geçecek.

        Diğer Yazılar