Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 30 Ekim’de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonrası İzmir’i ziyaret etti.

        Bu ziyareti sırasında kente bir okul yapma sözü de verdi. Umarım sözünü yerine getirir, ki TOBB’un bu konudaki duyarlılığının oldukça yüksek olduğunu biliyorum.

        Ama, bu sözü yerine getirirken, bir isteğimizi, daha doğrusu İzmir’in bir isteğini unutmamasını bekliyorum. O talep de şudur:

        • - TOBB’un buraya yapacağı okul, yenilenebilir enerjiye odaklanan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olsun.

        Peki, İzmir niye böyle bir şartla TOBB’un karşısına çıkıyor?

        Çıkıyor, çünkü haklı gerekçeleri var.

        *

        • - Her şeyden önce, İzmir yenilenebilir enerjinin Türkiye’deki başkentidir. Ülkemizdeki her beş rüzgâr santralinden biri İzmir’de bulunuyor.
        • - Keza rüzgar enerjisinde ulaştığımız 8 bin 56 Megavat kurulu gücümüzün bin 550 Megavat’ı İzmir’de inşa edildi.
        • - Türkiye’de dünya devi üç şirketin dört kanat fabrikasına ev sahipliği yapan tek şehir İzmir. Doğal olarak bu fabrikalara üretim yapan çok sayıda yan sanayicimiz de İzmir ve çevresinde konuşlu.

        - Hâl böyle iken yenilenebilir enerjiye odaklanacak bir okuldan mezun olacak gençlerin işsiz kalma ihtimali sıfıra yakındır.

        REKLAM

        *

        Ayrıca..

        Bu önemli çağrıyı sıradan vatandaşlar değil, işin uzmanları yapıyorlar. Konuyu Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever bizzat dile getiriyor.

        Rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisinde faaliyet gösteren yüzlerce firmada; ekipman üretimi ve montajı yapan yetişmiş ara işgücü eksikliğinin had safhada olduğuna dikkat çeken Vatansever, “Ülkemiz ve geleceğimiz için böylesine kritik bir konuda gerek eğitim kurumu gerekse eğitimci eksikliğimiz çok fazla. O yüzden TOBB’un yapacağı okul mutlaka yenilenebilir enerjiye odaklanan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olmalı” diyor.

        Vatansever’in aktardığı bilgiye göre, Türkiye’de 81 ilde yaklaşık 12 bin lise eğitim veriyor. Bu liselerden yenilenebilir enerjiye odaklanan sadece bir meslek lisesi var, o da Ankara Etimesgut’ta bulunuyor. Benzerinin şimdi İzmir’e de yapılması isteniyor.

        Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB kaynaklarını iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik eğitim kurumlarına harcamayı önemsiyor. O yüzden, İzmir’in çağrısını da ciddiyetle ele almasını bekliyorum. Buraya herhangi bir okulu değil, sanayicinin ihtiyaç duyduğu okulu yaptırsın.

        Diğer Yazılar