Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        6-21 Ağustos tarihlerinde Rio Olimpiyatları’nda oynanacak basketbol erkekler müsabakalarına katılacak 12 takım belli oldu.

        Buna göre A Grubu’nda ABD, Venezuela, Çin, Avustralya, Fransa, Sırbistan yer alırken, B Grubu ise Arjantin, İspanya, Brezilya, Litvanya, Nijerya, Hırvatistan takımlarından oluştu.

        9 takım daha önceden belli olmuşken, son 3 takım da geçen hafta oynanan elemelerden sonra belirlendi.

        Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Angola, Porto Riko, Japonya, Letonya, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan’ın yer aldığı grupta ev sahibi Sırbistan finalde Porto Riko’yu yenerek olimpiyatlara katılma hakkı elde etti.

        İtalya’nın Torino kentinde oynanan grupta ise İtalya, Yunanistan, Meksika, İran, Tunus, Hırvatistan mücadele etti ve finalde ev sahibi İtalya’yı deviren Hırvatistan finallere kaldı.

        FRANSA’YA ELENDİK

        Türkiye’nin de yer aldığı diğer grup ise Filipinler’in başkenti Manila’da oynandı. Bizim dışımızda Kanada, Senegal, Fransa, Yeni Zelanda ve Filipinler’in katıldığı gruptan, finalde Kanada’yı mağlup eden Fransa çıktı.

        Manila’da oynanan elemelere büyük ümitlerle giden Milli takımımız istenilen sonucu maalesef alamadı. Kanada ve Senegal’le aynı grupta olan ekibimiz Kanada’ya kaybedip, Senegal’i yenerek ikinci oldu ve yarı finalde karşı grubun birincisi Fransa’ya yenilerek elendi.

        Maçlar boyunca özellikle savunmada çok iyi mücadele veren Milli takımımızın kapasitesi Kanada ve Fransa maçlarını kazanmaya yetmedi.

        NBA oyuncularımızdan Ersan İlyasova’nın transfer çalışmalarından dolayı Manila’ya gidememesi takımı kuşkusuz etkiledi.

        4 numaralı pozisyonda yalnız Samet Geyik kaldı, o da tecrübe yetersizliğinden gereken katkıyı veremedi.

        Ersan’ın yokluğunda 4 numarada oynayacak en tecrübeli oyuncu olan Barış Hersek’in son anda takım kadrosundan çıkarılması sürpriz oldu.

        SAMET VERİMSİZDİ

        Nitekim Samet’ten istediği randımanı alamayan coach Ataman iki 5 numara (Semih ve Ömer) ile oynamak zorunda kaldı.

        Oyun kurucularımız Kenan Sipahi ve Ender Aslan’dan da yeterli verim alınamayınca yenilgiler kaçınılmaz oldu.

        Kanada ve Fransa yenilgileri sürpriz sayılmaz. Çünkü iki ekip de hakikaten güçlü. Ancak Milli takımımızın oynadığı basketbol basketbolseverlerin beğenisini kazanmadı.

        Bu sonuçlarla beraber Türk basketbolunun geleceği otoritelerce masaya yatırılmaya başlandı.

        Bazıları bu kadar çok yabancı oyuncu ve antrenörün liglerde yer almasının Türk basketboluna zarar verdiğini savunurken, diğerleri tüm ülkelerde sınırsız yabancı oynadığını örnek veriyor.

        ZOR GÜNLER

        Yabancı oyuncuların fazlalığı kulüpler bazında başarı getirirken, Milli takım için dezavantaj olmakta.

        Fazla yabancı oyuncu ile oynamak çoğu kulüplerin kolayına gelmekte. Doğru dürüst bir altyapı kurmadan ve tesisleşmeden birkaç yılda başarılı oluyorlar fakat Türk basketboluna hiçbir katkıda bulunmuyorlar.

        Federasyonun yabancı oyuncu ve antrenör konusunu gözden geçirmesi gerekiyor. Bunun için de Türk basketboluna yıllarca hizmet etmiş duayenleri bir araya getirerek beyin fırtınası toplantısı yapılması gerekir.

        Bu eleme müsabakaları gösterdi ki Türk basketbolunu zor günler beklemekte.

        Diğer Yazılar