Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta Perşembe günü telefonum çaldı. Arayan, Anadolu Ajansı’ndan Ali Korkmaz’dı. Birbirimizin hatırını sorduktan sonra aramasının nedenini söyledi. Salı günü Pınar Karşıyaka’nın FIBA Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı İtalya’nın Venedik Umana Reyer ekibiyle 1976 yılında Koraç Kupası’nda karşı karşıya geldiğini ve bununla ilgili bir haber yapmak istediğini söyledi. Ali bu konuyla ilgili ona yardımcı olup olamayacağımı soruyordu. Bunu duyunca çok şaşırdım ve heyecanlandım. Pınar Karşıyaka’nın İtalya’da maçı olduğunu biliyordum fakat 40 yıl önce aynı takımla oynadığımız hiç aklıma gelmemişti.

        RAKİP YİNE REYER’Dİ

        Ona yardımcı olabilmek için doğru eve koştum ve elimdeki arşivden o karşılaşmayla ilgili bir argüman var mı diye araştırmaya koyuldum. Nitekim o günkü maç ile ilgili güzel bir gazete haberi buldum.

        Hakikaten Ali Korkmaz’ın dediği gibi 1976 Koraç Kupası’nda oynadığımız takım, Reyer’di. Ancak bugün Umana olan sponsoru o gün için ünlü fotoğraf makinaları markası Canon’du.

        O yıl Koraç Kupası’na 2.kez katılmıştık. Bir yıl önce ilk Avrupa maceramız Bulgaristan’ın Varna Akademika ile olmuştu ve onlara elenmiştik. O yıl Venedik Canon Reyer maçına giderken kadromuzda Nadir Vekiloğlu, Firuz Koçaş, Ali Akatlı, Mehmet Erdeniz, Sabri Duman, Tayfun Candaş, Ardan Kayaaltı, Şadi Olcay, Celal Arısan, Edip Sezersan, Levent Egeli, Hüseyin Demirtaş oyuncu olarak, Atakan Karakaplan, Taner Çetiner, Erkan Berkman antrenör olarak, Tahir Türetken basketbol şube başkanı, Ateş Özerk, Sezai Engür, rahmetli Serdar Zenger yönetici olarak yer almışlardı. O zamanlarda yurt dışına çıkma sınırlı olduğundan seyahatlara taraftarlar da gelirdi. Böylece kulübe biraz gelir sağlanırdı. Venedik’te kiliseden spor salonuna döndürülmüş bir binada oynadığımız maçı 89-58 kaybetmiştik. İzmir’deki rövanşta da 87-84 yenildik.

        2. MAÇI KAZANIRLAR

        1975-82 yılları arasında oynadığım senelerde Karşıyaka olarak her yıl Türkiye liglerinde ilk 5 takım içine girerek o zamanlar Koraç Kupası adı altında oynanan Avrupa’nın 3. kupasına katıldık. Çoğunluğu altyapıdan yetişen oyunculardan kurulu takımız eşleştiği İtalyan, Belçika, Macar, Alman ve 2 kez Bulgar ekiplerine ilk turda elenmişti.

        O yıllarda basketbol seviyemiz bu seviyelerdeydi. Özellikle alt yapılarda yaş küçültmeleri yapılarak sanal başarılar alınmaya çalışılırdı. Benim de kadroda bulunduğum 1976 yılında ilk kez Balkan şampiyonu olan Genç Milli Takımımızda 23 yaşında oyuncu bulunurken, yine ilk defa şampiyon olduğumuz 1977 Avrupa Yıldızlar Şampiyonası’nda takımımızda 21 yaşında oyuncu oynamaktaydı. Bugün ise hiç yaş küçültme olmadan altyapı Milli takımlarımız Avrupa şampiyonluklarını her yaş gruplarında alabiliyorlar. 1981 yılında Efe Aydan Avrupa karmasına seçildiğinde Türkiye’de yer yerinden oynamıştı. O zamanlarda NBA’de bir Türk oyuncunun oynaması hayal gibi görünürdü.

        Salı günü Venedik’te oynanan maçı Pınar Karşıyaka 75-61 kaybetti. Ancak takımımız İzmir’de oynanacak karşılaşmayı farklı kazanarak hem bu maçın, hem de 40 yıl önce bizim kaybettiğimiz maçların rövanşını alacaktır.

        Diğer Yazılar