Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yunanistan dün hem kendisinin hem de AB’nin geleceğini derinden etkileyebilecek referandum için sandığa gitti. Referandumda zafer, yüzde 61’e karşı yüzde 39 gibi büyük bir farkla “Hayır”ı destekleyen Başbakan Tsipras’ın oldu. İflas sürecine giren ülkedeki bu sonuç başkent Atina’da büyük coşkuyla kutlandı. Komşu bu sonuçla kemer sıkmayı öneren AB’ye uyarı ateşi açmış oldu

        Yunanistan bir hafta önce AB liderleri ve Başbakan Alexis Tsipras Hükümeti arasında yeni kredi konusunda anlaşmaya varılamamasının ardından yapılmasına karar verilen referandum için sandığa gitti. Kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlaması şartıyla öne sürdüğü şartlara Yunan halkı açık farkla “Hayır” dedi. Referandumda “Hayır” oyunun oranı yaklaşık üzde 61 olurken, “Evet” oylarının oranı yüzde 39’da kaldı.

        KATILIM ORANI DÜŞÜK

        Seçime katılım oranı yüzde 65 gibi düşük düzeyde kalırken, “Hayır” kampanyasına destek veren Başbakan Alexis Tsipras’ın partisi Syriza ve diğer partiler zaferlerini ilan ettiler. Yunan halkı Tsipras’ı destekleyerek “Hayır” oyu verince, ağır kemer sıkma tedbirlerine direneceğini de ortaya koymuş oldu.

        KİME KARŞI ZAFER

        Peki bu sonuç kime karşı bir zafer olarak yorumlanabilir. “Hayır” oyu kullananlara sorarsanız; bu sonuç, Yunanistan’a daha fazla kemer sıkmayı tavsiye eden AB liderleri, kreditörler, “Evet”e destek veren merkez sağ partiler, Yunan oligarklar ve bu kesimlerle birlikte hareket ettiğine inanılan Yunan merkez medyasına karşı kazanılmış bir zafer anlamına geliyor. Zaferin sonucunda ümit edilen şey ise Tsipras’ın, AB liderleri ve kreditörlerin karşısına eli çok daha güçlenmiş olarak çıkması ve kendilerine şu ana dek sunulandan çok daha makul bir anlaşmaya ulaşılması.

        EURO’DAN ÇIKIŞ BAŞLAYABİLİR

        Ancak bu umutla referandumda “Hayır” oyu verenler aynı zamanda durumun imkansıza yakın zorlukta olduğunun da farkında. Anlaşma sağlanmaması durumunda Yuanistan resmen büyük bir iflas sürecine girmiş olacak. Bununla birlikte Euro dışına çıkılmasının önü açılacak. Euro bazında yüzde 40-50 daha az değere sahip Drahmi’ye geçilecek. Böyle bir durumda Hazine’de para bulunmadığı için Yunan vatandaşlarının mevduat hesaplarında bloke durumdaki 120 milyar Euro’nun yüzde 30-40’ı oranında vergi kesilecek. Euro’dan sonra AB’den çıkış yoluna girilip girilmeyeceğini ise zaman gösterecek.

        SAMARAS İSTİFA ETTİ

        Yunanistan’da, referandum sürecinde “Evet” kampanyası yürüten ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) lideri Andonis Samaras, referandum sonuçlarının ardından parti başkanlığı görevinden istifa etti. ‘Titanik batarken eğlence tam gazdı’ Hayır’cıların zaferi Başbakan Tsipras’ın Yunanistan’ı AB’den çıkarıp ülkeye sosyalizmi getireceğinden şüphelenenlerin korkularını ikiye katladı.

        Sintagma Meydanı’ndaki “Hayır” kutlamalarını izlerken yanımda “Evet”çi bir Yunan dostum vardı. Tedirginliğinin yüzüne yansıdığını fark edince ‘Ne düşünüyorsun, aklından neler geçiyor şu anda?’ diye sordum. Dostum bu soruya gayet dertli bir ses tonuyla ‘Biliyor musun Titanik batarken de aynen böyle müzik ve eğlence tam gaz devam ediyordu. Yunanistan şimdi tam Titanik’i andırıyor’ dedi. Umarım yanılan Yunanlı dostum olur da komşuda eğlence devam eder.

        Diğer Yazılar