Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Piyasalar yarın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı‘nın 2013 yılı para politikasıyla ilgili yol haritasını bekliyor. Konsensus Araştırma Merkezi’nin Bloomberg HT için düzenlediği 3 aylık beklentilerin yer aldığı KOBİ Beklenti Anketi, bu yol haritasının KOBİ’ler için de çok önemli olduğunu gösteriyor. 2012 yılının son Bloomberg HT KOBİ Beklenti Anketi bakın 2013 yılının ilk üç ayına nasıl ışık tutuyor?

        ENFLASYONA DİKKAT KOBİ’

        ler için sorunların başında enflasyon geliyor. Enflasyonu vergiler, müşteri azlığı ve finansman yetersizliği izliyor. Ankete göre KOBİ’lerin önümüzdeki üç aylık enflasyon beklentisi ortalama % 9.22 iken bu oran 2011’in Aralık ayında % 6.84‘müş. Hissettikleri artan enflasyon baskısına paralel, KOBİ’ler önümüzdeki 3 ay içerisinde satış fiyatlarında artış yapmak istiyorlar. KOBİ’lerin ilk 3 ay için Dolar/TL beklentileri 2012’nin ilk üç ayında 1.87 TL iken 1.79 TL‘ye, Euro/TL beklentileri de 2.48 TL’den 2.33 TL’ye gerilemiş.

        Bu sonuç “2012, TL’nin yılı olacak” öngörüsünü doğru çıkarırken aynı performans enflasyon hedeflerinde tutmamış. Geçen sene aralık ayında 3 aylık TÜFE beklentisi % 6.84 iken Kasım 2012’de % 10.04 ve Aralık 2012’de % 9.22 olmuş. KOBİ’lerin ilk 3 ay için ihracat, ithalat ve faaliyet beklentileri 2012’nin ilk 3 ayına paralel. İstihdam ve yurtiçi satış beklentisinde ise bir miktar düşüş var. Aralık ayı için kapasite kullanım tahminleri % 73.9. Yani Türkiye’de küçük ve orta boyutlu işletmeler üretim kapasitelerinin % 25’ini kullanmıyorlar. Sonuçta bu kapasite kullanım oranı da yeni siparişten kaynaklanmıyor. KOBİ’ler üretim yapıyorlar ama siparişleri yok, stoka çalışıyorlar.

        KOBİ’LER KREDİDEN KAÇIYOR

        KOBİ’ler yatırım yapacak parayı bulamıyorlar. Çünkü tercih edilen yatırım araçları listesinin başında hammadde geliyor. Hammaddeyi, TL (repo) ve gayrimenkul izliyor ki bu da yatırımı işletmelerine yapan küçük işletmelerin finansman sıkıntısına işaret ediyor. Ancak finansman sıkıntısına rağmen KOBİ’ler kredi kullanmaktan kaçınıyorlar. İşte KOBİ bankacılığında büyümek isteyen bankalarımız için enteresan sonuç.

        Nedenine gelince Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı’ya göre KOBİ’lerin kredi talebi % 40’ta kalıyor çünkü kendilerini koruyorlar. Geçtiğimiz hafta Ekoforum’a katılan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen ise KOBİ’lerin kredilerden kaçmasını, geçmişte bankaların istedikleri zaman kredileri erken çağırmış olmasına bağlıyor. Ekonomimizin can damarı KOBİ’lerin finansman sıkıntısı da 2013 için büyüme beklentilerini aşağı yönlü baskılıyor.

        Diğer Yazılar