Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon getiren, Anadolu ve fen liselerine de “sınavsız” öğretmen alma yolunu açan kararlarını bir kez daha gözden geçirecek. Rotasyonda sürenin 4 yıl daha uzatılarak, 12 yıla çıkarılması tartışılıyor.

        Yaklaşık 3 hafta önce bakanlık tarafların görüşlerini almak için Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı’nı yayımladığında öğretmenlere zorunlu yer değiştirme yani rotasyonun geleceği de ortaya çıkmıştı. Taslağa göre 8 yılını dolduran öğretmenler aynı il içindeki başka bir okula gönderilecekti. 800 bin öğretmeni ilgilendiren bu karar başta eğitim sendikaları olmak üzere büyük tepkiye yol açtı. Yaklaşık 400 bin öğretmenin zorunlu “okul” değiştireceği ifade edildi.

        Üstelik değişiklik bununla da sınırlı değildi. Önce Anadolu liselerine “sınavla öğretmen” alınmasını kaldıran bakanlık, bu uygulamayı sosyal bilimler ve fen liselerinde de yaşama geçirecekti. Üniversite sınavlarında başarıları en yüksek olan ve yüksek puanla girilen bu okullara tıpkı öğrencileri gibi “seçilerek” gelen öğretmenler bundan sonra atanacaktı.

        Bu iki karar da büyük tepki çekti.

        MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise hafta sonu Kayseri’de il ve ilçe yöneticileriyle bazı illerden öğretmenlerin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda bir de “rotasyon oylaması” yapıldı. Oylamada rotasyon kararının 8 yıldan 12 yıla çıkarılması, fen ve sosyal bilimler liselerine de “sınavla öğretmen alınmaya devam edilmesi” kararları çıktı.

        Ancak bu toplantıya Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, Anadolu Eğitim- Sen gibi rotasyona karşı ve muhalif hiçbir sendika davet edilmedi. Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven “Muhalif eğitimciler artık toplantıların hiçbirine çağrılmıyor” derken, 2-6 Aralık tarihlerinde yapılacak ve bakanlığın bir anlamda yol haritasının belirleneceği Milli Eğitim Şûrası’ndaki komisyonlara da bu sendikalar davet edilmedi.

        Anlaşılan MEB, muhalif sesleri duymak istemiyor.

        Diğer Yazılar