Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TABAN puansız nakilleri, aralarında 200-300 puan farkı olan öğrencilerin aynı okullara yerleştirilmeleri gibi uygulamalarıyla tartışılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) bu yıl “kolej belirsizliği” yaşanıyor. Aralarında Amerikan, Alman, İtalyan, Fransız, Avusturya liselerinin de yer aldığı yabancı ile Türk özel okullarının nasıl öğrenci alacağı henüz kesinleşmedi.

        Geçen yıl Anadolu ve fen liseleri ile bazı özel okullar 6 dersten yapılan toplam 12 sınavın sonuçları ile 3 yıllık yıl sonu başarı puanlarının hesaplanmasıyla oluşturulan Yerleştirme Puanı’na (YEP) göre öğrenci aldı. Bu okullar için tercih listesi hazırlandı ve merkezi yerleştirme yapıldı. Daha sonra da bu okullarda kalan boş kontenjanlara “taban puan” dikkate alınmadan nakiller gerçekleştirildi.

        Ancak aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullar bu sistemin dışında kaldı. Onlar Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji olmak üzere 3 dersten yapılan toplam 6 sınavın sonuçları ile 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarını kullandı. Bu derslerin ilk dönem yapılan sınavları kolejlere yerleştirmelerde yüzde 30, ikinci dönem sınavları yüzde 70, 8. sınıf yıl sonu notları da yüzde 12.5 etkili oldu. Okullar 800 puan üzerinden taban puanlarını açıkladı ve puanı tutan öğrenciler de bu okullara önkayıt, kesin kayıt yoluyla kayıt yaptırdı.

        Ancak bu yıl aynı hesaplamanın kullanılacağının garantisi yok. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, “Toplantı yaptık. Türk özel okullarının bazıları YEP’e göre 500’lük puanla öğrenci almayı düşünüyor. Yabancı özel okullar ise tüm zorluğuna rağmen geçen seneki sistemi kullanmaktan yana. Yine 3 dersin sonucu da kullanılabilir. Ders sayısı azaltılabilir ya da 4 olabilir. Ama din ve yabancı dil sınavının sonuçlarını kullanmak istemiyorlar. Ancak sınavların yüzdelikleri değişebilir. Geçen yılki gibi yüzde 30, yüzde 70 yerine iki sınav da yüzde 50 yerleştirme puanına etki yapabilir. Bu oranlar belirsiz. MEB ile görüşüyoruz. Sonra her okul nasıl öğrenci alacağına ilişkin yönetmeliğini bakanlığa onaylatacak.”

        “Alternatif yerleştirme yapıyor” gerekçesiyle soruşturmaya uğrayan dernek bu kez okulların nasıl öğrenci alacağını duyurmayacak. Okullar bu açıklamayı kendileri yapacak. Ancak bu açıklama bir aydan önce olmayacak. Oysa TEOG’un ilk 6 sınavı 26-27 Kasım tarihlerinde yapılacak. Bu yüzden çocuğunuzun bu okullardan birine gitmesini planlıyorsanız sadece 3 dersin sınavını değil, tüm TEOG sınavlarını dikkate alması konusunda onu uyarmanız gerekiyor.

        Diğer Yazılar