Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Şûrası’nda 4 ayrı komisyonda “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Artırılması”, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Artırılması” ve “Okul Güvenliği” konuları tartışılıyor. Kabul edilen öneriler genel kurula sunulacak.

        Şûra ile ilgili iki konu tartışmalara yol açıyor: “Karma eğitimin sona erdirilmesi” ve “Anasınıfından itibaren din dersinin başlatılması.”

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “karma eğitim”in şûranın gündeminde olmadığını söyleyerek, bu yönde karar çıkmayacağını açıkladı.

        Ancak komisyonlarda yer alan eğitimciler “Karma eğitime son” diye bir madde gelmese de “okul güvenliği” ile ilgili komisyonda “okullarda şiddet” yaşanmasının nedenini karma eğitime bağlama çabalarının yaşandığından söz ediyor.

        Dün Okul Güvenliği Komisyonu’nda müfettişlerden biri şu öneriyi sunuyor: “Okullarda gasp, çete gibi şiddet eylemlerinin nedeni, erkek öğrencilerin kızlara gövde gösterisi yapmasından kaynaklanıyor. Eğer kız öğrenciler aynı okulda olmasa bu tür şiddet olayları olmaz.”

        Türk Eğitim Sen yöneticilerinden Sami Özdemir “Şiddet karma eğitime bağlanmaya çalışılıyor” derken, bir başka eğitimci “Okul güvenliği önerilerin arasında karma eğitimin şiddeti körüklediğine ilişkin bir madde ekleme çabası yaşanıyor” diye konuşuyor.

        Eğitim Bir Sen yöneticileri ise “karma eğitime son verilmesini” istedikleri yorumlarına karşı çıkarak, “Bir okul kız okulu olarak açıldıysa kızlar alınsın diyoruz” görüşünü dile getiriyorlar. Ama şunu unutuyorlar.

        Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesi “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” diyor.

        Demek ki kanun zaten bu düzenlemeye izin veriyor.

        “Öğretim Programları ve Ders Çizelgeleri Komisyonu”nda ise anaokulunda değil ama ilkokul birinci sınıftan itibaren din dersinin başlatılması önerisi kabul edilirken, 2. sınıfta başlayan yabancı dil dersinin 4. sınıfta başlatılması önerisi reddediliyor.

        “Öğretmen Niteliğinin Artırılması Komisyonu”nda kabul edilen bir madde ise gelecekte öğretmen adaylarının “torpil” ile seçilmesinin önünü açacak. Çünkü eğitim fakültelerine mülakatla öğrenci alınması isteniyor. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bugüne kadar sözlü sınavlar iktidarla yakın olanların atanması uygulamasına yol açtı. Şimdi öğrencileri de buna göre mi seçeceğiz?” diyor.

        Bakalım bu maddeler genel kurula nasıl sunulacak?

        Diğer Yazılar