Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KAMUOYUNDA 4+4+4 olarak bilinen kesintili ama zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa ile birlikte lise eğitimi de zorunlu hale geldi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendi verileri bu zorunluluğun yaşama geçirilmesinde sorunlar yaşandığını gösteriyor.

        Çünkü lise eğitimi zorunlu olmasına rağmen kayıtlı öğrencilerin yüzde 32.7’si okula devam etmiyor. Özellikle lise 1. sınıfta sınıf tekrar eden öğrenci oranı yüzde 16.8’lere çıkıyor, okul terk oranı ise yüzde 5.6 oluyor. Okula devamsızlık da terkler de sınıflar arttıkça yükseliyor.

        Eğitime erişimin gerçekleşmesi kadar öğrencilerin devamlılığının ve diploma alabilmelerinin sağlanması da gerekiyor. Ama Türkiye henüz “okula devamı” sağlamakta başarılı olamıyor. Üstelik sadece lisede değil, devamsızlıklar ilk ve ortaokul kademelerinde de görülüyor.

        Oysa başta 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu da Çocuk Koruma Kanunu da öğrencilerin okula devamlarının sağlanabilmesi için uygulanması gereken tüm yaptırımları içeriyor. Yasaya göre çocuklarını okula göndermeyen aileye yollamadığı her gün için 15 TL para cezası kesilmesi öngörülüyor. Bu cezaya ek olarak çocuğunu okula göndermemekte ısrarlı olanlar için 500 TL para cezası da var. Yasalar okula gönderilmeyen çocukların vesayetlerine ilişkin dava açılabileceğini, hatta çocuklarını okuldan uzak tutan ailelerin hapis cezası ile bile yargılanabileceklerini öngörüyor.

        Ailelerin çocuklarını okula ekonomik gerekçelerle gönderemediğini iddia etmeleri de zor.

        Çünkü ilköğretime devam eden kız çocuklarına 35 TL, erkek çocuklarına 30 TL, ortaöğretime devam eden kız çocuklarına 55 TL, erkek çocuklarına ise 45 TL aylık eğitim desteği veriliyor.

        Görüldüğü gibi maddi destek verilmesine rağmen çocuklar okula gönderilmiyor.

        Milli Eğitim Bakanlığı bu çocukların nerede olduğunu takip ediyor mu? Bakanlığın elinde şu soruların yanıtları var mı?

        Bu çocukların kaçı zorla evlendiriliyor ya da çalıştırılıyor?

        Çocuklarını okula göndermediği için bugüne kadar kaç aileye para cezası verildi?

        Okula gönderilmeyen kaç çocuk için velayet davası açıldı?

        Kaç vasi çocuğunu okula göndermediği için hapis istemiyle yargılandı?

        Çocukları okullara otomatik kayıt ederek “okullaşma oranlarını” artırabiliriz. Ama kayıtlı kaç çocuğun okula devamını sağlayabiliyoruz ve ne kadarına diploma verebiliyoruz?

        İşte okula erişim ancak devamı ve mezuniyeti sağladığımızda gerçekleşmiş olur.

        Diğer Yazılar