Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜNİVERSİTE sınavları için başvurular 5 Ocak’ta başlıyor. Başvuru yapmayanların Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkı olmayacak. Hatta sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen gençler de Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurmak zorunda.

        Geçen yıl üniversite sınavları sorularının yalnızca yüzde 20’sini açıklayan ÖSYM, bu yıl tüm soruları açıklamak zorunda kalacak. Üstelik sadece üniversite değil, yaptığı tüm sınavların sorularını kamuoyu ile paylaşmak zorunda.

        Geçtiğimiz temmuz ayında Bilgi Edinme Yasası’nda yapılan değişiklikle ÖSYM’nin başta üniversite sınavları olmak üzere yaptığı tüm sınavların sorularını açıklama zorunluluğu ortadan kalkmıştı. ÖSYM’nin böyle bir talepte bulunma gerekçesi “Soru havuzu hazırlayacağım, bu soruları daha sonra yapacağım sınavlarda kullanacağım” olmuştu. Bu düzenleme ile birlikte geçtiğimiz yıl yapılan YGS ve LYS sorularının yalnızca yüzde 20’si kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan yüzde 20’lik bölümde bile tartışmalı sorular çıktı, açıklanmayan bölümde ise hatalı soru olup olmadığı hep soru işareti olarak kaldı.

        O zaman da bu uygulamanın sınavların şeffaflığına gölge düşüreceğini, hatalı soruların ise asla bilinemeyeceğini söylemiştik.

        Bu düzenlemenin iptali için CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Geçtiğimiz günlerde mahkeme bu düzenlemeyle ilgili kararını verdi. ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara ait soru ve cevapları “soru havuzu oluşturulması” amacıyla Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakan kanun maddesini iptal etti. Kanunun yürürlüğü de durduruldu.

        Bu durumda da 2015 yılında yapılacak başta üniversite sınavları olmak üzere tüm sınavların soru ve cevaplarının yalnızca yüzde 20’si değil, yüzde 100’ü açıklanacak.

        ÖSYM’nin en baştan soruları “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarmaya çalışması bir hataydı. Hele “Soru havuzu oluşturacağım, soruları açıklayamam” gerekçesi kabul edilebilir gibi değildi. Bir kurumun yaklaşık 2 milyon öğrenci ve ailesini ilgilendiren üniversite sınavlarının sorularını gizlemeye çalışması sadece soru işaretlerinin artmasına yol açar.

        Kendi soru ekibi olan ve istediği anda Türkiye’nin yaklaşık 200 üniversitesinden de soru hazırlamak için destek alabilecek durumda olan bir kurum her yıl yeni soru hazırlama gücüne sahiptir.

        Üstelik de unutmayalım Türkiye’de müfredat neredeyse her yıl değiştiği için “havuza” atacağınız soruların da bir anlamı yok. Değişen müfredata göre her yıl soru hazırlamanız gerekiyor.

        Umarız ÖSYM bu iptal kararına karşın “soruları gizlemek” için yeni bir yasal düzenleme yapılmasını talep etmez ve sınavların şeffaflığına da gölge düşürmez.

        Diğer Yazılar