Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) daha önce de bu sütunlarda dile getirdiğimiz gibi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirme modelini bu yıl değiştirecek. Geçen yıl tercih etmediği halde imam hatip liselerine yerleştirilen, evlerinden 150 kilometre uzaklıktaki okullara gönderilen öğrenciler yüzünden bakanlığın başı çok ağrıdı. İşte bu yıl bu tür sorunların yaşanmasını engellemek için “zorunlu açık liseye yerleştirme” uygulaması getiriliyor.

        Öncelikle birine 15 okulun yazıldığı A, diğerine de 6 okul türünden en az 4’ünün işaretlendiği B tercih listeleri olmayacak. Tek tercih listesi yapılacak ve 25 okul adı yazılacak. Listesindeki 25 okula yerleşemeyen öğrencilerin tek adresi olacak. O da açık lise. Aynı şekilde tercih yapmayan öğrencilerin tümü de açık liseye kaydedilecek. Böylece bakanlık “Zorunlu imam hatip lisesine kaydediyorlar” eleştirilerinden açık lise seçeneği ile kurtulmuş olacak.

        Bu yerleştirme sisteminde bu kez de birçok aile çocuğunu hiç düşünmedikleri halde açık liseye kayıtlı bulacak. Çünkü tercih listelerinde seçilen 25 okul birçok veli tarafından tercih edilen okullar olacak. Eğer bu listede hata yaparsanız çocuğunuz açıkta kalacak ve açık liseye gidecek.

        Her tercih listesinde ilk sıralardaki ortalama 5 okul öğrencinin puanından daha yüksek puanla öğrenci alan okullardır. Bu yıl ailelerin puanlarından yüksek okulları listelerine alma lüksü olmayacak. Bunu yaptıkları takdirde çocuklarının açık liseye kaydedilmesine neden olacaklar. Bu yüzden de bu yıl tercih listelerinin çok dikkatli hazırlanması gerekecek.

        Bu yıl özel ile devlet liselerinin kayıt takvimi aynı tarihe denk getirilmeyecek. Özel okullara erken bir tarih verilecek ve bu süre içinde kayıtlarını yapmaları istenecek. Bu kayıtlar e-okul sistemine de işlenecek.

        Gelelim tercih aşamasına.

        Tercihler yine bakanlığın web sitesinden yapılacak. Sisteme girdiğinizde karşınıza 3 seçenek çıkacak. Birinde “Özel okula kayıt yaptırdığım için tercih yapmayacağım” diğerinde “Güzel ssanatlar, spor veya askeri liselere kayıt hakkı kazandığım için tercih yapmayacağım”, son olarak da “Tercih yapmak istiyorum” şıklarının yer aldığı butonlar olacak. Eğer iki seçenekte yer alan okullardan birine kayıt yaptırdıysanız “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretleyemeyeceksiniz. Çünkü kayıtları e-okul sistemine işlendiği için “Kaydınız var” denilecek.

        Bu sistem “kararlı velilere” dayanacak. Çocuğunu her koşulda yabancı ve Türk özel okula göndermeye kararlı veliler yerleştirme sisteminden çıkmış olacak.

        Bu sistemde ne tür sorunların yaşanacağını da yaz aylarında hep birlikte göreceğiz.

        Diğer Yazılar