Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ULUSLARARASI dergilerde bilimsel makale sayılarını artırmayı hedefleyen üniversiteler uzun süredir “iyi bir dergide” makalesi yayımlanan akademisyenine bin ile 3 bin TL arasında teşvik veriyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ise bilimsel makaleye teşvikte “rekor” kırdı. Bu teşvik makale başına 30 bin TL. Üç makale yayımlayan 90 bin TL alacak.

        Teşvikten yararlanabilmenin yolu veri tabanında yaklaşık 45 bin dergi barındıran Web of Science’ta yer alan etki değeri en yüksek ilk 50 dergiden birinde makale yayımlayabilmek. Bu dergilerden birinde sosyal bilimlerle ilgili makalesi çıkan akademisyen 30 bin TL teşvik alacak. Bu teşvik 3 makaleye kadar verilecek. Yani bir akademisyen veri tabanındaki ilk 50 dergiden herhangi birinde 3 tane sosyal bilimlerle ilgili makale yayımlamayı başarırsa toplam 90 bin TL alacak. Bu makale fen bilimleri ile ilgili olduğunda ise teşvik 17 bin 500 TL olacak. 3 fen makalesi yayımlayan akademisyen de toplam 52 bin 500 TL teşvik almaya hak kazanacak.

        Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner son 4 yıldır üniversitenin bilimsel yayın sayısında yüzde 60’lık bir artış sağlandığını vurgulayarak “Yayın sayımız 450’ye ulaştı. Bu sayının artmasını ve üniversitemizin dünya listelerine girmesini istiyoruz. Bu yüzden de teşvik sistemi getirdik. ÇOMÜ Yönetim Kurulu’nun kararına göre indeksli uluslararası dergilerde yayımlanan makalelere 1.750 ile 3 bin TL arasında teşvik verilecek. Bu yayın eğer Web of Science veri tabanında taranan ve etki değeri en yüksek ilk 50 dergide çıkarsa 10 kat artırılacak. Makaleye teşvik vermemizin nedeni akademisyenlere destek sunmak. Çünkü birçok hocamız ekonomik gerekçelerle ikinci öğretim derslerine girmek istiyor. Biz ise onların bilimsel yayın yapmasını istiyoruz. Bu teşvik ile onların ders yükünden kurtulmalarını ve yayın yapmalarını hedefliyoruz. Ayrıca her makale için kurum içinde kullanmak üzere 5 bin TL kredi açılacak. Bu krediyi de hoca isterse kendi laboratuvarı için kullanabilecek” dedi.

        Bu ay sonunda ÇOMÜ’de rektörlük seçimleri var. Rektör Laçiner de 6 adaydan biri. Bu seçimlerle teşvik arasında “bağlantı” olup olmadığı sorusuna Laçiner, “İlgisi yok. 4 yılda altyapımızı güçlendirdik, projelerimizi artırdık. Şimdi sırada yayın sayımızı artırmak var. Teşvik sistemini birçok üniversite de kullanıyor” yanıtını verdi.

        Diğer Yazılar