Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HEP öğrencilerin ulusal ve uluslararası sınavlarda başarılarını tartışıyoruz. Fen ve matematikte neden başarısız olduklarını, başarılarının artırılması için neler yapılması gerektiğini konuşuyoruz. Ama bugün öğrencilerin “başarısızlıklarından” söz etmek yerine onları yetiştirecek olan “öğretmen adayları”nın sınav başarılarından söz edelim.

        Son iki yıldır öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birlikte yaklaşık 16 alanda bilgilerinin ölçüldüğü Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) giriyorlar. Bu sınava yalnızca eğitim fakültelerinden değil, formasyon eğitimi alarak öğretmen yapma hakkına sahip olan fen ve edebiyat, ilahiyat, güzel sanatlar, hukuk, iletişim, teknoloji ve tasarım, veteriner, su ürünleri gibi değişik fakülte ve bölüm mezunları da giriyor.

        Hem ilköğretim hem de üniversite öğrencilerinin ulusal ve uluslararası alanlarda en başarısız olduğu iki test matematik ve fen bilimleri.

        Bu başarısızlık öğrenci yetiştirmeye aday gençlerde de çok farklı değil. Lise matematik testine giren öğretmen adaylarının 50 soruluk testte doğru yanıt ortalamaları 16.97, fen bilimlerinde 13.49. Bu oranların diğer testlerde de çok farklı olmadığını, yüzde 50’lik başarı oranının hiçbir testte aşılamadığını görüyoruz.

        Öğretmen adaylarının her biri 50’şer sorudan oluşan testlerde doğru ortalamalarını tabloda görüyoruz.

        Önce tümü öğretmen adayı olan bu gençlerin girdiği sınavdaki bu tablonun nedenlerini bulalım, sonra öğrencilerin neden başarısız olduğunu tartışmaya devam edelim.

        Diğer Yazılar