Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EĞİTİM sistemine yeni bir lise türü olarak giren “temel liseler” bu yıl TEOG yerleştirmelerinde yaşanacak sorunlara “çözüm” olacakken, “orta karar” Anadolu liselerinin ise boşalmasına yol açacak gibi görünüyor.

        Temel lise kavramı 1 Eylül 2015’te kapanacak olan dershanelerin özel okula dönüşecek olmasıyla ortaya çıktı. Yüz yüze eğitimin sınırlı olduğu bu lise türünün eğitim sistemini nasıl etkileyeceği de şimdiden tartışılmaya başlandı. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin (TÖDER) Antalya’da düzenlediği toplantıda da özel okul ve dershane kurucuları buluşarak “dönüşümü” konuştu. TÖDER Başkanı İbrahim Taşel ne özel okulların ne de dönüşecek dershanelerin bu süreçten olumsuz etkilenmemesini istediklerini söyleyerek “Kaygımız kaliteden taviz vermeden temel liseleri yaşama geçirmek. Mevcut özel okullarla rakip değiliz, hepimiz aynı sistemin aktörleriyiz” diyor.

        Gelin, Taşel’in iyi niyetli olarak “rakip değiliz” demesine rağmen sistemin “yeni aktörü” temel liselerin TEOG yerleştirmelerinden sonra nasıl etkiler yaratacağına bakalım:

        ÜCRETLERİ CAZİP GELECEK: Bu liselerde öğrenim ücretleri 6 bin TL’den başlayacak. Bu durumda çocuğu tercihlerinden birine yerleşemeyen ve açık liseye otomatik olarak kayıtları yapılan aileler tercihlerini bu okullardan yana kullanacak. Açıkta kalan çocuklarının örgün eğitimin dışına çıkmasını istemeyen ancak ücretleri ortalama 20 ile 30 bin TL arasında değişen özel okula da göndermeye ekonomik gücü yetmeyecek ailelerin tercihi bu liseler olacak.

        SINAVA HAZIRLIK KURSLARI: Bu liseler “sınavlara hazırlık kursları” nedeni ile de tercih edilecek. Mevcut sistemde zaten lise son sınıflarda ikinci dönem üniversite sınavlarına hazırlık için dershanelerde geçiyordu. Temel liselerde sınavlara hazırlık kursları olacağı için aileler çocuklarını bu okula yollayacak

        ‘ORTA’ KALİTEDEKİ ANADOLU LİSELERİ: Temel liseler, sınavlara hazırlık kursları ile “orta kalitedeki” Anadolu liselerinin özellikle son sınıflarını boşaltacak.

        Önümüzdeki öğretim yılında kapanan dershaneler, dönüşen okullar, temel liseler, özel okullarda rekabet, boşalan Anadolu liseleri ile eğitim sisteminin nasıl çalkalandığını göreceğiz. Bu işten ise aralarında yüzlerce puan farkı olan öğrencileri aynı liselere yerleştiren, açıkta kalanları örgün eğitimin dışına atan sistem getiren Milli Eğitim Bakanlığı kazançlı çıkacak. Açıkta kalan, yerinden memnun olmayan ve açık liseye yerleştirilen öğrenciler temel liselere gideceği için eleştirilerden kurtulacak.

        Diğer Yazılar