Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAZI velilerin “uyanıklığına” mı yoksa yaşanan adaletsizlik ve eşitsizliklere Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tepkisiz kalmasına mı şaşırmak gerekiyor, bilemiyorum. Sayfamızda da okuyacağınız gibi önce Üsküdar Amerikan ardından da Amerikan Robert Lisesi’nde kayıt sisteminin nasıl delindiğini görüyoruz. Bu iki olay da “hukuku arkadan dolaşıp istediğini yapmak” anlayışının eğitim sistemindeki uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor.

        Neler olduğunu anlamak için geçen yıl bu dönemlere dönmek gerekiyor. MEB geçen yıl, başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere sınavla öğrenci alan okullara artık 6 dersten toplam 12 sınavın sonucu ile 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarına göre hesaplanan TEOG Yerleştirme Puanı’yla (YEP) yerleştirme yapılacağını açıkladı.

        Aralarında yabancı özel okulların da yer aldığı liseler, bakanlık ile görüşerek, tüm derslerin sınavlarını kullanmak istemediklerini, öğrencilerini kendi yapacakları puanlamaya göre alacaklarını söyleyerek izin aldılar. TEOG’un yalnızca Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden yapılan toplam 6 sınavı sonucuna göre öğrenci alacaklar ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının da yüzde 12.5’ini kullanacaklardı. Bu formülle 800 tam puan üzerinden taban puanlarını açıkladılar ve öğrencilerini aldılar.

        Şimdi ise sistemde “çatlaklar” başladı.

        Önce özel okul puanıyla çocuğunu St. Joseph’e kaydettiren veli Üsküdar Amerikan Lisesi’ne TEOG YEP ile geçmek istedi. Bakanlık onayıyla işlemini yaptırdı. Şimdi de kızlarından birini özel okul puanı ile Robert’e, diğerini de Avusturya Lisesi’ne yerleştiren bir başka veli aynı yöntemi kullanıyor. Avusturya’daki kızını TEOG YEP ile Robert’e yerleştiriyor. Yabancı okullara nasıl kayıt yapılacağını iki veli de çok iyi biliyor ve zaten uyguluyor ama işine gelmediği noktada “Sistemi neresinden delsem?” derdine düşüyor. Bu iki işlem de müfettiş raporu ile yapılıyor.

        Dün Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan ile konuştuk. Bakın bu işlemleri “hukuku arkadan dolanıp” nasıl yaptırdıklarını anlatıyor:

        “Geçen sene TEOG sistemi geldiğinde özel okulların bu sisteme dahil olacağı söylenmedi. Bizler bakanlıktan sözlü onay alarak öğrencilerimizi açıkladığımız puana göre aldık. Sonra 5 Temmuz’da yönetmelik değişti. Öğrencilerin TEOG YEP’e göre ya da onaylanmış yönetmeliğe göre alınacağı yer aldı. Yönetmeliklerimiz ancak onaylandı. Şimdi bu iki uyanık veli, ‘O tarihte yönetmelikleri onaylı değildi, çocuğumuzu TEOG YEP’e göre almak zorundalar’ diye okullara gidiyor. Okullara ‘Kayıtları alın’ diyen müfettiş ya bilmediğinden ya da işgüzarlıktan bunu yapıyor. Bu kayıtlar adaletsiz ve eşitlik ilkesine aykırı. Puanları ve sistemi işlerine geldiği gibi kullanıyorlar. Üstelik Üsküdar’daki olay yargıda. Robert de yargıya gidecek. Aileler çocuklarına nasıl adaletsizlik yapacaklarını da böylece öğretiyorlar.”

        Gülan’ın da vurguladığı gibi önce özel okul puanına göre çocuklarını okullara kaydettiren bu veliler, bu kez “sistemde çatlak” bulup her yolu deniyor. Bunu yaparken de başka çocukların haklarını çiğnediklerini hiç umursamıyorlar.

        Diğer Yazılar