Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BU yıl, çocukları liseye başlayacak aileler için en zor yıllardan biri olacak. Haziran ayından okulların açıldığı eylül ayına dek veliler “kolejler arasında koşacak”. Çünkü başta yabancı özel liseler olmak üzere her kolej TEOG’un farklı sınavlarını kullanacak, farklı hesaplama yapacak ve farklı puan açıklayacak. Her kolej için ayrı hesaplamalar yapmak zorunda kalacak velileri devlet okulları için de farklı bir hesaplama ve yerleştirme takvimi bekliyor.

        Gelin kolejlerin TEOG’da hangi sınavları ve en yüksek hangi puanları kullanacağına bakalım ve velileri nasıl bir “puan karmaşası”nın beklediğini görelim:

        Amerikan Robert Lisesi: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Birinci dönem sınavları yüzde 30, ikinci dönem yüzde 70 etkili. Türkçe ve Matematik derslerinin katsayısı 3, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin 2. Okul notları kullanılmayacak. En yüksek puanı 1000 olacak.

        Saint Joseph, Notre Dame De Sion, Sainte Pulcherie, Saint Michel ve İzmir Saint Joseph Fransız liseleri: Okul notu değil, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavları kullanılacak. İki dönem yapılan sınavların etkisi yüzde 50. Türkçe’nin katsayısı 3, diğerlerinin 2. Okulun en yüksek puanı 900 olacak.

        Üsküdar, İzmir ve Tarsus Amerikan liseleri: Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden toplam 8 sınav kullanılacak, katsayılar eşit. En yüksek puanı 400 olacak. Okul notu puan hesaplamasında kullanılmayacak.

        Alman Lisesi: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil’den yapılan 8 sınavı kullanacak. İki dönem sınavları yüzde 50 etkili. Türkçe’de katsayı 3, diğerlerinde 2. Okulun en yüksek puanı 900 olacak.

        Galileo Galilei, İtalyan ve Avusturya liseleri: 12 sınavın sonucuna ve okul notlarına göre 500 tam puan üzerinden hesaplanan TEOG Yerleştirme Puanı’nı (YEP) kullanacak.

        DÜŞÜK PUANLA YERLEŞENLER NE OLACAK?

        GEÇEN yıl TEOG yerleştirmelerinde boş kontenjanlara yerleştirmelerde taban puan değil, “puan üstünlüğü” kullanılacağı açıklandığında, defalarca bu uygulamanın sınavda başarı göstererek yerleşen öğrenciler için eşitsizlik ve adaletsizlik olacağını, gözde liselere düşük puanlı öğrencilerin gireceğini ve uygulamanın yargıdan döneceğini dile getirdik. Ama Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu yanlışlıkta ve adaletsizlikte ısrar etti. Sonunda yargı bu haksız uygulamaya “Dur” dedi.

        Şimdi bakanlık bu adaletsizliği nasıl düzeltecek?

        Düşük puanlarla liselere yerleşen öğrenciler ne olacak, ilk yerleştikleri okullara geri mi dönecek? MEB bu soruların yanıtlarını vermeli.

        Diğer Yazılar