Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖĞRETMENLERİN isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüklerine bağlı yer değiştirme başvuruları için tarih kesinleşti. 10-16 Haziran tarihleri arasında yer değiştirme başvurusu yapacak öğretmenlerin atamaları 18 Haziran’da yapılacak.

        30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla bulundukları ilde en az 3 yıl zorunlu çalışan öğretmenler başvuru hakkına sahip olacak. Ancak eşi başka bir ilde olan öğretmenlerin zorunlu süreyi beklemelerine gerek yok. Bu öğretmenler bir yıllık çalışmalarının ardından “aile birliği mazeretine” bağlı olarak tayin isteyebiliyor. Yeter ki eşleri kesintisiz 3 yıl sigortalı çalışıyor olsun.

        İşte bu 3 yıl kesintisiz çalışma şartı öğretmenleri de eşlerini de isyan ettiriyor. İşsizliğin ve iş değiştirmenin yaygınlığından söz eden öğretmenlerden de eşlerinden de günlerdir mesaj yağıyor. Bu şartın eskiden olduğu gibi bir yıl olmasını talep ediyorlar.

        Öğretmen ve eşlerinden gelen bazı mesajları paylaşmak istiyorum:

        “Bir yıllık öğretmenim, eşim özel sektörde çalışıyor. Bakanlık eşimin 3 yıl kesintisiz sigortalı çalışıyor olmasını şart koşuyor. Eşim 10 yıldır sigortalı çalışıyor ama özel sektörün hali ortada. Aynı işyerinde 3 yılını dolduramadı. Bu yüzden yanına gidemeyeceğim.”

        “Yıllarca KPSS sınav çilesi çekip şubat ayında atanmış bir öğretmenim. Eşimden ayrı Doğu’da görev yapıyorum. 3 yıl şartı yüzünden eşimle buluşamıyorum.”

        “Eşi özel sektörde çalışan memurlara getirilmesi kararlaştırılan 3 yıl kesintisiz sigorta şartının yürürlüğe girmemesi için sesimiz olun, mağrudiyetimizi yazın. Eğitimin temel taşı öğretmenleri ailesi ve mesleği arasında tercih yapmak zorunda bırakmasınlar.”

        “Öğretmenin özel sektörde çalışan eşinden 3 yıl kesintisiz sigortalılık şartı isteniyor. Sizin de bildiğiniz gibi, özel sektörde kesintisiz uzun süre çalışmak zor. Örneğin benim eşim 9 yıldır aynı ilde özel sektörde çalışıyor, fakat son üç yıl içinde işverenin işten çıkarması yüzünden 12 gün kesintimiz var.”

        “Çocuklarımızdan binlerce kilometre uzaktayız. Aile bütünlüğümüz tehlikede. Lütfen yazılarınızda bizden bahsedin. Çocuklar anne ya da babalarından ayrı büyüyor. Eski yönetmelikteki son 2 yılda 360 gün sigortalılık şartı vardı, bu devam etsin, aileler parçalanmasın.”

        “3 yıl ayrı kalınarak evlilik birliği mi olur? Eski şartlara göre eşlerimizle buluşmak istiyoruz.”

        “Bu maddeyi getirenlerin her yılbaşında işçilerin çıkarılıp bir hafta sonra tekrar işe girişlerinin yapıldığından haberleri yok mu? Aynı işyerinde 6 yıldır çalışıyorum ama her yıl giriş-çıkış yapılıyor. Biz eşlerimizle beraber olamayacak mıyız?”

        Öğretmenler seslerini bu mesajlarla duyurmaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da bir yıl şartının “suiistimal” edildiği için 3 yıla çıkarıldığını söylüyor. Ancak suiistimal edeni bulmak ve cezalandırmak yerine neden tüm öğretmenler ve eşleri “suiistimal edecekler” diye en baştan yargılanıp cezalandırılıyor?

        Diğer Yazılar