Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖĞRETMENLERİN adaylıkları 50 kriterlik bir performans değerlendirmesinden başarıyla geçtikten sonra girecekleri yazılı ve sözlü sınavlardan sonra kaldırılacak. 3 aşamalı performans değerlendirmesinin ilki 15 Mayıs’ta yapıldı, ikincisi 12 Haziran’da yapılacak. Üçüncüsünün tarihi henüz belli değil, zaten okullar da kapanmış olacak. Bu durumda da öğretmenler ya yaz tatillerinde görev yaptıkları yere çağrılacak ya da okulların açılması yani eylül ayı beklenecek. İkinci olasılık daha yüksek görünüyor. Çünkü performans kriterlerini “geçen” öğretmenlerin gireceği yazılı sınavın da en erken aralık ayında yapılması bekleniyor.

        Geçtiğimiz günlerde il milli eğitim müdürlerinin katıldığı toplantıda müdürler, bakanlık yetkililerine, aday öğretmenlerin yazılı sınavının ne zaman yapılacağını sorunca “Yazılı sınav aralık ayından önce yapılamaz” yanıtını aldılar. Görüştüğümüz bir il milli eğitim müdürü de bu tarihi doğrulayarak “Sınavın daha erken gerçekleşmesi mümkün görünmüyor” diye konuştu.

        Bu durumda da eylül ayından bu yana atanan yaklaşık 55 bin öğretmen “adaylıklarının” kalkması için bu tarihi bekleyecek.

        KİMİN ADAYLIĞI KALKTI?

        Aday öğretmenler arasında atanmadan önce dershane ya da özel okul öğretmeni olarak çalışanlar “adaylıklarının kaldırıldığına ilişkin daha önce çalıştıkları bu kurumlardan aldıkları belgenin” geçerli olup olmadığını merak ediyor.

        Milli Eğitim Bakanlığı‘na onlar adına bu soruyu yöneltik. İşte yanıtı:

        Eğer atanmadan önce bir özel okulda ya da dershanede çalışırken aday öğretmenliğinizin kaldırılması için valilik ve kaymakamlıklar tarafından düzenlenen eğitimlere katılıp başarılı olduysanız ve elinizde de adaylığınızın kaldırıldığına ilişkin bir belge varsa bunun anlamı sizin adaylığınız kaldırılmış demektir. Bu durumda sadece devlet memurluğuna geçiş için bir yıl çalışmak zorunda olacaksınız. Bir yılın sonunda da eşiniz başka bir ilde görev yapıyorsa onun yanına gitmek için “yer değiştirme” talebinde bulunabileceksiniz.

        Ancak aday öğretmenliğinizin kaldırıldığına ilişkin belgeyi size çalıştığınız dershane ya da özel okul verdiyse yani bu belge resmi makamlar tarafından düzenlenmediyse siz hâlâ “aday öğretmensiniz.”

        Bu durumda da geçtiğimiz nisan ayında yayımlanan yönetmeliğe göre önce 50 kriterlik performans değerlendirmesinden başarıyla geçeceksiniz, sonra da yazılı ve sözlü sınavda başarılı olacaksınız. Ancak bu koşulları yerine getirirseniz aday öğretmenliğiniz kaldırılmış olacak.

        EŞİN İKİ YIL ÇALIŞMASI YETERLİ Mİ?

        Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra eşinin yanına gidebilmek için yer değiştirme talebinde bulunacak öğretmenlerin de kafası karışmış durumda. Çünkü Başbakanlık yönetmeliğine göre ancak eşi kesintisiz sigortalı olarak çalışıyorsa tayin isteyebilecek. Ancak geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu öğretmenlere eşin sigortalılık süresinin 3 yıldan 2 yıla indirildiğini söyledi. Öğretmenler işte bu kuralın uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Ancak yönetmelikte bir değişiklik yapılmadığı için MEB tıpkı geçen yer değiştirme döneminde olduğu gibi “uygulama ayrıcalığı” yapabilir.

        Diğer Yazılar