Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Liseler için kayıt süreci yabancı özel okulların taban puanlarını açıklamasıyla başlamış oldu. Kayıtlar ise 24 Haziran’dan itibaren alınmaya başlayacak ve 5 Temmuz akşamı son bulacak. Devlet liseleri için tercih süreci ise 24 Haziran’da yerleştirme puanlarının açıklanmasından ve özel okulların 5 Temmuz’da kayıtlarını tamamlamasından sonra başlayacak.

        Bu yıl velileri “zor bir süreç” bekliyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı tercih işlemlerinde bu yıl değişiklik yapıp, özel okula kayıt yaptıranlara devlet liselerinin yolunu kapattı. Bu durumda da veli “ya özel ya da devlet” açmazı ile karşı karşıya bırakıldı. Çocuğunun kaydını özel okullardan birine yaptıran velilerin elinden devlet liseleri için tercih yapma hakkı da alınmış oldu.

        Bu nedenle velilerin “devlet ya da özel” diye kesin kararlarını vermeleri gerekiyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi kaydını özele yaptırıp, sonra devlet liselerinde de “iyi bir okul” için bekleme lüksleri yok. Çocuğunu özel okula göndermeye kararlı velilere tavsiyem eğer puanınız açıklanan taban puanları tutuyorsa gidin, kaydınızı yaptırın.

        Zaten okulların taban puanlarına baktığımızda onların da bir an önce kayıt sürecini tamamlamayı hedeflediklerini görüyoruz. Çünkü ilk kez kolejler geçmiş yıllara göre daha “gerçekçi” puanlar açıkladı. Eski yıllarda olduğu gibi “Önce en yüksek puanlı öğrenciyi toplayayım, sonra da eğer kontenjanım kalırsa daha düşük puanlı öğrencileri alırım” yaklaşımı bu yıl okullar için geçerli değil. Açıkladıkları puanlarla onlar da “kararlı velileri” hedefliyor. Puanı tutan öğrencileri 5 Temmuz tarihine kadar alıp, kayıt dönemini kapatmak istiyorlar. Aksi halde boş kontenjanları olsa da kayıt yapabilmek için devlette nakillerin başladığı 17 Ağustos’a kadar beklemek zorundalar.

        Dün konuştuğumuz yabancı özel okulların yöneticilerinin de ortak görüşü bu yönde, “Ne veli yorulsun ne de bizler. Bu yüzden de puanlar çok yüksekten değil, gerçekçi puanlardan açıklandı. Çocuğunu özel okula göndermeye kesin kararlı velilerimiz kayıt yaptırsın istiyoruz. 17 Ağustos’a kadar ne velilerimiz beklesin ne de biz. Kontenjanımızı 24 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında doldurmak istiyoruz” diyor.

        Aileler ise TEOG yerleştirmelerinde başlarına ne geleceğini bilmediği için endişeli. Geçen yıl ilk kez uygulanan yerleştirme sisteminde evlerinden 150 kilometre uzağa, tercih etmedikleri halde imam hatip okullarına kayıtların yapıldığını gördüler. Bu yıl ise onları başka bir risk bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eleştirilerden kurtulmak için bulduğu formülle kendilerini birden açık lisede bulabilecekler. Çünkü bakanlık 25 okulu yazabilecekleri tercih listesindeki okullara yerleşemeyen çocuklarını otomatik açık liseye kaydedecek.

        İşte bu kaygı ve kolejlerin “gerçekçi” taban puan açıklamaları bu yıl özel okullarda kontenjanları ‘erken’ dolduracak.

        Diğer Yazılar