Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin dönüşümünü öngören yasayı iptali her kesimi farklı etkiliyor. Temel lise olan kurumlar tekrar dershane olup olamayacağını sorarken, bu okullara ücret ödeyen veliler dershaneler devam edeceğine göre bu liselerden paralarını geri alıp alamayacaklarını ve çocuklarının eski okullarına dönme şanslarının olup olmadığını araştırıyor.

        Bir başka tartışma ve sorgulama ise özel okul camiasında yaşanıyor. Özel okul kurucuları, eğitim sektörüne “temel lise” olarak giren bu eğitim kurumlarının bundan sonra devam etmesinin doğru ve yasal olmadığını söylüyor. Gerekçe olarak da iptal edilen yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre kurulan temel liselerin artık yasal “statülerinin” ortadan kalktığını ve “temel lise”lerin kapanması gerektiğini savunuyor.

        Dün görüştüğümüz özel okul sahipleri, “Arkadaşlar kendi istekleri dışında işyerlerini kapatmak zorunda kalmışlardı. Özel okula alternatif olan ve velilere çocuklarını sınava hazırlayacakları vaadinde bulunarak öğrenci kayıt eden okullara itiraz etmedik. Ancak iptal kararından sonra bu okulların durumu tartışmalı hale geldi. Çünkü iptal edilen yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre bu okullar kuruldu. Yasa iptal edildiğine göre artık yönetmeliğin bir geçerliliği bulunmuyor” diyor.

        Özel okul açmak için “katı” kurallar olmasına rağmen, dershanelerden dönüşen ve 2019’a kadar eğitim vermelerine olanak tanınan temel liselere dönüştükleri için “esnek” şartlar sağlandığını anlatan okul kurucuları, eleştirilerini şöyle sıralıyor:

        “Özel okulların aksine bu okullarda bahçe yok, bağımsız binada değil, apartmandalar, ikili eğitim verecekler, yüz yüze eğitim sınırlı, uzaktan ders imkânları var, teşvik alıyorlar. Anaokulunda bile oyun bahçesi zorunlu değil. Spor salonu yükümlülükleri yok. Yemek salonu isteğe bağlı. Ama bizimle eşit, aynı diplomayı verecekler. Üstelik özel okul standartlarına bile sahip değiller. Bu kabul edilemez bir durum. Zorunluluktan kurulmuşlardı ve sahipleri zor durumda olduğu için karşı çıkmadık ama bu durum ortadan kalktığına göre bu okullar eğitim vermemeli.”

        Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan’a okulların eleştirilerini anlattığımızda, “Derneğe de bu görüşler iletiliyor. Temel liselerin var oluş nedeni yasanın iptaliyle ortadan kalktı” diyor.

        Önümüzdeki günlerde özel okula dönüşen dershane tartışması büyüyecek gibi görünüyor.

        Diğer Yazılar