Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aynı okulda 15 yılını dolduran yaklaşık 13 bin öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı yönetmelik değişikliği ile rotasyona girdi ve dün başvurular son buldu. Atamalar 29 Temmuz’da yapılacak.

        Ancak rotasyona giren öğretmenler Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan gözde okullarını tercih edemedi. Tıpkı müdürler gibi bu okullara da öğretmenler artık puanla atanamayacak. Çünkü onlar “proje okul.”

        Gelin isterseniz önce “proje okullar”ın ne olduğuna bakalım.

        Geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen dershaneler yasasıyla birlikte MEB yasal bir düzenlemeyle istediği okulları “proje okul” yaptı. Önce hemen tümü meslek ve imam hatip lisesi olan yaklaşık 170 okulu proje okul olarak ayırdı. Daha sonra bu liste iptal edildi ve yerine yenisi hazırlandı. Bu kez listeye Türkiye’nin en önemli Anadolu ve fen liselerinin de aralarında yer aldığı okullar girdi.

        İstanbul’dan İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Kadıköy Fen, Balıkesir’den Sırrı Yırcalı, İzmir’den Cahit Kora, Ankara’dan Atatürk liselerinin de aralarında yer aldığı Türkiye’nin en yüksek puanlı okulları bu listede yer aldı. Bu okullara öğretmen ve müdür atamaları da “yönetmelikler” dışına çıkarıldı. Okullara müdür ve öğretmen atamaları doğrudan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yapılacak. Bunun anlamı da Türkiye’nin en yüksek puanlı, en gözde okullarına öğretmen ve müdürler sınavsız atanabilecek.

        İlk müdür atamaları da üç yıldır müdürlük koltuğu boş olan İstanbul (Erkek) ile Pertevniyal liselerine yapıldı. Yine 3 yıldır vekillik ile yürütülen Kabataş Erkek Lisesi’ne de önümüzdeki günlerde bakanlık yeni birini “sınavsız” atayacak.

        Bu gözde okullara “seçilmiş” müdürler atanırken bu kez de sıra öğretmenlerine geldi. Bu okulların büyük çoğunluğu 15 yılını doldurmuş öğretmenleri rotasyona girmek zorunda kaldı. Ancak onlardan boşalan kadrolara ne yazık ki hizmet puanı tutan öğretmenler atanamayacak. Bu okullara kimin atanacağına MEB karar verecek.

        Eğitim İş Sendikası İstanbul Şube Yöneticisi Maksut Balmuk, bu okullarda kadrolaşmanın yaşanacağını söyleyerek “Adeta rotasyon bu okulların öğretmenlerini göndermek için yapıldı. Önce okulların müdürleri gönderildi, şimdi de öğretmenleri” diyor.

        ÖĞRETMENLER NE İSTİYOR?

        GÜNLERDİR e-mail ve telefon aracılığıyla öğretmenlerin taleplerini dinliyorum. Aday öğretmen, rotasyona giren, atanamayan ve asil öğretmenler dertli. İşte onların taleplerinden satırbaşları:

        ASİL ÖĞRETMEN: Rotasyon uygulamasına son verilmesini istiyor.

        ATANAMAYAN ÖĞRETMEN: Sayıları 300 binin üzerinde. Eğitim fakültesi mezunları YÖK’ün her fakülteye “formasyon” vererek öğretmenlik yolunu açmasına karşı çıkıyor. MEB’in eğitim fakültesi mezunlarına ilk atamada yüzde 5 kota vermesini ya da birinci öncelikli olarak atamasını istiyor.

        ADAY ÖĞRETMEN: MEB, ilk kez atanan öğretmenlerin “adaylığını” kaldırmak için performans değerlendirmesi ile yazılı ve sözlü sınav getirdi. Aday öğretmenler hem performans kriterlerine hem de yazılı ve sözlü sınava karşı çıkıyor.

        DERSHANE ÖĞRETMENİ: Dershanelerin dönüşüm sürecinde yaklaşık 5 bin öğretmen KPSS şartı olmadan sözlü sınavla kadroya alınacaktı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından öğretmenler belirsizliğin son bulmasını istiyor.

        Diğer Yazılar