Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl ilk kez tıp ve hukuk fakültelerine “başarı sırası barajı” getiren YÖK, önümüzdeki yıl mimarlık ve mühendislik fakülteleri için de aynı kuralı uygulamaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl bu iki fakülteyi seçecek gençler de “baraja” takılacak. Ancak baraj her mühendislik fakültesinde uygulanmayacak. Örneğin ziraat ya da su ürünleri fakültelerini seçecek öğrencilerde başarı sırası şartı aranmayacak. Ancak başta inşaat, bilgisayar, çevre, enerji, elektrik, elektronik olmak üzere mühendislik fakülteleri içinde yer alan mühendisliklerde başarı sırasına bakılacak.

        Aslında YÖK, getirdiği “başarı sırası” uygulamasıyla bir anlamda lisans tercihi yapabilmek için şart olan 180 puan barajını belli bölümler için yükseltmiş oluyor. “Lisans tercihi yapacak gençler için 180 puan barajı yükseltildi” eleştirileri de bu şekilde bertaraf ediliyor. Böylece insan yaşamını etkileyen alanlara getirilen bu başarı sırası barajına da ne vakıf ne de devlet üniversiteleri yöneticileri itiraz edebiliyor.

        Önümüzdeki yıllarda başarı sırası barajının yalnızca bu bölümlerle sınırlı kalmayacağına kesin gözüyle bakmak gerek. YÖK, tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik başta olmak üzere “meslek üreten” tüm bölümlere bu barajı getirecek. Üstelik sırada eğitim fakülteleri de var. Eğer diğer fakülte mezunlarına formasyon alarak öğretmenlik yapma hakkı verilmesinden vazgeçilmeden eğitim fakülteleri için baraj uygulaması getirilirse işte o zaman büyük tartışmalar yaşanacak. Çünkü bu uygulama eğitim fakülteleri öğrencileri için adaletsizlik getirecek.

        ‘BU YIL YERLEŞTİRMEDE EN İYİ SONUÇ ALINDI’

        Geçen yıl üniversitelerde ilk yerleştirmenin ardından yaklaşık 60 bin, 2013 yılında ise 110 bin kontenjan boş kalmıştı. Bu yıl ise boş kontenjan 38 bin 789 oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçmiş yıllara göre boş kontenjanın az olmasının nedenini, “Gerçekçi kontenjan verilmesi” olarak açıkladı. Kontenjanlarla ilgili yaptıkları çalışmalarda en fazla üniversitelerde 40 bin kontenjanın ilk yerleştirmede boş kalacağını tahmin ettiklerini söyleyen Saraç, “Bu tahminimizin de altına indik. Devlet, vakıf ve KKTC üniversiteleri bu yıl yerleştirmelerde daha iyi sonuç aldı” dedi.

        YÖK’ün bu yıl fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimlerde geçen yıl 11 öğrenci alan üniversitelere kontenjan vermemesi uygulaması çok eleştirilmişti. Saraç’a bu yıl temel bilimlere yerleşme oranlarıyla ilgili “Temel bilimlerde devlet üniversitelerinde doluluk oranı bu yıl örneğin biyolojide yüzde 99.5. Tüm bölümlerde yüzde 99’un üzerine çıktık” dedi.

        Diğer Yazılar